Hoppa till huvudinnehåll
Av

Annorlunda protest i Trelleborg – sjukvårdsgrupp sätter upp nya vägskyltar

Trelleborgare protesterar mot neddragningar med ”mer korrekta” vägskyltar.

I Trelleborg har sjukhuset under de senaste tio åren fått nya och bättre lokaler. Samtidigt har beslut tagits i en riktning som ”tömmer” sjukhuset.

Avdelningar försvinner, centraliseras och minskas. Röriga scheman, dålig styrning och ingen lokal ledning har gjort situationen ohållbar. Nu råder det kaos som på så många sjukhus runt om i landet.

Under förra året skapade en grupp anställda på sjukhuset i Trelleborg en Facebook-grupp som protesterade mot neddragningar på akuten och stängningen av de nyöppnade IME-platserna. Facebookgruppen arrangerade ett torgmöte som var mycket lyckat.

Eftersom det var valrörelse gjorde Socialdemokraterna, som oppositionsparti i kommunen och regionen, frågan till sin och samlade in namn och lovade att öppna akuten igen dygnet runt.

Så blev det inte, trots att Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, varit på plats på sjukhuset och inför personal och lokaltidning lovat att öppna akuten efter valet. Vallöftet visade sig vara tomma ord.

Fritzon skriver att regionens nya budget bland annat kommer att betyda en storsatsning på akutvården i Skåne, men så blir det inte i verkligheten. Och när Socialdemokraterna nu skall svara på kritiken skyller de på Alliansen för att de röstade ner deras förslag som de lade långt innan valet. Fast de lagt en egen budget efter valet.

Efter jul kom ett vykort från Region Skåne till alla i Trelleborgs sjukhusdistrikt. Akuten som tidigare stängdes kl 22.00 skulle stängas två timmar tidigare.

Då var måttet rågat och insändarsidorna fylldes av arga och förtvivlade medborgare. Så föddes idén i Facebook-gruppen att träffas i verkligheten och nu hålls möten på biblioteket varje tisdag kl 18.00.

– Vi vill uppmana alla trelleborgare att komma till biblioteket. Det har varit tre möten och redan har gruppen skrivit en insändare och i helgen sattes nya vägskyltar upp, säger Dennis Andersson, ordförande i Kommunistiska Partiet, Trelleborg, och aktiv i gruppen.

De åtta skyltarna som är uppsatta runt om i stan, är utformade som vägskyltar och visar åt vilket håll bilisten skall svänga om han eller hon skall till sjukhuset. De är placerade under den ordinarie vägskylten som visar vägen till sjukhuset.

– Den nya skylten som tisdagsgruppen gjort är mer korrekt än de gamla. Skall du till akuten räcker det inte med att veta vägen, du måste också veta vad klockan är. Därför är frågetecknet efter ”Öppet” viktigt, fortsätter Dennis Andersson.

Hur det går och vad som skall hända näst hänger på hur det går för tisdagsgruppen. Lärdomen av vad som hänt de sista åren med stadens sjukhus är att det inte går att lita på de styrande.

Både Socialdemokraterna och Alliansen sätter budget framför behov. Vill vi ha något annat måste vi driva det själva. Annars blir sjukvården precis som skylten utanför sjukhuset säger, ett ”fornminne”.
Proletären, Trelleborg