Hoppa till huvudinnehåll

Är detta de sista baddarna som bakas i Kungälv?

– Det är bedrövligt att ett företag som går med vinst ändå flyttar utomlands, säger Gittan Nilsdotter i Kungälv om planerna på att flytta Göteborgs Kex till Lettland.

Rpbert Wettersten

Två kex med nougatkräm mellan, sen arraksskum ovanpå och så alltihopa täckt av mörk choklad. Den populära ”baddaren” bakas bara en eller två gånger per år, och kan bara köpas i fabriksbutiken Bräckboden. Tanken var att Göteborgs Kex skulle sälja baddarna på måndagen, men plötsligt var det dags redan på fredagen och lördagen. 

Robert Wettersten / Anna-Lena Claesson Gustafsson, lokal ombudsman för Livs.
– De anade kanske att vi skulle vara här och protestera, säger Anna-Lena Claesson Gustafsson, lokal ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet. Hon är här och hjälper fackklubben på Göteborgs Kex att samla namnunderskrifter mot de norska ägarna Orklas planerade flytt av produktionen till Riga i Lettland. 

Birgitta Lennartsson har arbetat på ”Kexen” i 30 år, och berättar att det är oroligt inne på fabriken. 

– De flesta av oss har jobbat här i hela våra liv, men nu funderar vi ju på om vi ska börja söka andra jobb.

Hon tror att det kan bli svårt att stoppa flytten, men tycker att det ändå är viktigt att kämpa. 

Robert Wettersten / Birgitta Lennartsson

– Vi måste behålla vår produktion, annars blir vi ett fattigt land. 

Hon försäkrar att hon, och många med henne, kommer sluta köpa kex från Göteborgs Kex om de tar ett definitivt beslut att flytta. Hon får genast medhåll av kungälvsbon Gittan Nilsdotter, som står i den långa kön till Bräckboden. 

Robert Wettersten / Gittan Nilsdotter
– De borde inte få behålla namnet heller. Det är bedrövligt att ett företag som går med vinst ändå flyttar utomlands. Skandal! 

– Kexen betyder så mycket för Kungälv. Bräckboden är vår största turistattraktion, Bohus fästning kommer på andra plats. 

Ägarna Orkla menar att en flytt till Riga bara är ett av flera alternativ för fabriken i staden. Kungälvsbon Evert Svensson tror inte på det. 

Robert Wettersten / Evert Svensson
– Allt tyder på att de ska flytta. Det är ren ekonomi! Lönerna i Lettland är en tredjedel av de svenska. 

Örjan Mattsson är ordförande i den nybildade avdelningen av Kommunistiska Partiet i Kungälv. Han tycker det är bra att arbetarna försöker bilda opinion mot en flytt. 

– Det är en bra början, men det krävs nog betydligt mer om det här ska stoppas. Man skulle kunna tänka sig en stor demonstration.

Men det räckte inte för att stoppa flytten av Findus från Bjuv. Trots att hela samhället gick ut på gatorna. 
– Nej, så det hade inte skadat om kexarbetarna valde ut ett strategiskt lämpligt tillfälle och gick ut i strejk.

Robert Wettersten / Örjan Mattsson (K).
Örjan Mattsson vill också lyfta frågan från att vara en rent lokal fråga. 

– Det handlar om vår svenska livsmedelsindustri och att vi ska vara självförsörjande vid en krissituation. Så är det inte idag.

– Sedan kan man ju tycka att försvarsminister Peter Hultqvist borde titta på det hela. Han kan väl inte tycka det är bra med en svensk fabrik så nära Ryssland, avslutar Örjan Mattsson ironiskt.