Hoppa till huvudinnehåll

Argentina ställer in fotbollsmatch mot Israel efter politiska påtryckningar

Den palestinska fotbollsspelaren Mohammed Khalil var en av många som uppmanade de argentinska spelarna att bojkotta matchen.
Montage: Proletären

IDROTT Det argentinska herrlandslaget i fotboll ställer in helgens träningslandskamp mot Israel efter protester och politiska påtryckningar. Detta bekräftades av Claudio Tapia, ordförande i det argentinska fotbollsförbundet, vid en presskonferens igår.

– Äntligen har de gjort det rätta, säger den argentinska landslagsspelaren Gonzalo Higuaín till ESPN.

Det israeliska fotbollsförbundet hade betalat motsvarande 3 miljoner dollar för att matchen skulle hållas i Jerusalem. Detta som del av propagandaspektaklet kring den israeliska statens 70-årsfirande.

En av flera uppmaningar till bojkott kom i form av ett videomeddelande på bdsmovement.net för några veckor sedan, där den palestinska fotbollsspelaren Mohammed Khalil manade de argentinska spelarna att bojkotta matchen och ta ställning mot den israeliska statens mördande. Khalil sköts i benen av en israelisk krypskytt i samband med den palestinska återvändarmarschen i våras och kommer troligtvis aldrig kunna spela fotboll igen.

Glädjen var stor i Gaza och på Västbanken efter nyheten om den inställda matchen. Det palestinska fotbollsförbundet skriver:

”Vi vill tacka Argentinas spelare och fotbollsstjärnan Messi för att de vägrade utnyttjas för icke-sportsliga mål”.