Hoppa till huvudinnehåll

Att bli pappa – en klassfråga

Klassklyftor visar sig på livets alla områden

Inkomstklyftan mellan 45-åringar som blivit pappa och de som inte blivit det har fördubblats.
Pixabay

Vill du bli pappa ska du se till att skaffa dig en hög utbildning och en hög inkomst. Det skiljer i snitt 100.000 kronor i årsinkomst mellan 45-åriga män som blivit pappor och de som inte blivit pappor. Och den inkomstklyftan har fördubblats de senaste 20 åren. Detta framgår av en artikel i tidskriften Ekonomisk Debatt.

Vad gäller utbildningen så blir 30 procent av männen med endast grundskoleutbildning barnlösa medan bara 20 procent av de högskoleutbildade männen blir barnlösa. Även på detta område har klyftorna ökat, en växande andel av de lågutbildade männen blir aldrig fäder. Men inkomsten verkar spela en större roll än utbildningen.

Dessutom är det skillnad också mellan män och kvinnor. Kvinnor blir oftare föräldrar än män. Medan andelen lågutbildade män som inte blir föräldrar ligger kring 30 procent är motsvarande siffra för högutbildade kvinnor endast 13 procent. Trenden kan komma att förstärkas ytterligare eftersom en större andel av pojkarna lämnar grundskolan utan gymnasiekompetens.

Klassklyftorna i samhället växer och det visar sig på livets alla områden: inkomst, pension, utbildning, livslängd och hälsa och nu visar det sig att det även påverkar möjligheten att bli förälder.