Hoppa till huvudinnehåll

Begränsat förslag om vinstbegränsning

Regeringen och Vänsterpartiet lade förra veckan fram ett förslag om vinstbegränsning för bolag i välfärdsbranschen. Begränsningen gäller inte vårdbolag och ger fortsatt möjlighet till stora vinstuttag.


I fredags förra veckan presenterade regeringen och Vänsterpartiet sitt lagförslag om att begränsa vinster i välfärden. Förslaget bygger på Ilmar Reepalus välfärdsutredning som presenterades för ett år sedan.

Enligt förslaget ska vinsten begränsas till 7 procent av det operativa kapitalet plus statslåneräntan. Det ska gälla privata företag inom skola och omsorg, men inte vårdbolag.

Någon vinstbegränsning lär dock inte bli verklighet innan valet då både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot. Sverigedemokraterna bytte sida i frågan 2015 efter att partiet uppvaktats av Svenskt Näringsliv. Även om lagförslaget antas kommer Sverige att vara unikt i världen med att tillåta vinstuttag i skattefinansierade skolföretag, sedan Chile avskaffade sitt nyliberala skolsystem 2015.

Regeringens och Vänsterpartiet föreslår också också regler som ska motverka att pengar plockas ut ur verksamheten. Samtidigt tillåts bolag att ta ut en viss vinst även om det operativa kapitalet är noll.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt menar att förslaget innebär ”ett slut på vinstfesten”. Till Dagens Industri hävdar han samtidigt att det ska ”gynna seriösa aktörer i välfärden” och att inga privata företag kommer att stänga.

Hur en vinstbegränsning verkligen skulle påverka de stora bolagen är oklart. Redan i september 2016 varnade ekonomijournalisten Per Lindvall för att ett avkastningstak enligt välfärdsutredningens modell ”blir mumma för välfärdsföretagen”. Bolagen kan, enligt Per Lindvall, enkelt runda vinsttaket genom olika typer av kreativ bokföring.

Flera borgerliga debattörer och näringslivsrepresentanter är trots detta upprörda. ”Ett dråpslag mot välfärden”, skriver Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Åtta av tio företag i branschen hotas av nedläggning, menar organisationens ansvarige för välfärdsfrågor, Anders Morin.

Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa går ett steg längre och beskriver förslaget som ”ren och skär socialism”.