Hoppa till huvudinnehåll

”Bekräftade ubåten” var signal till SMHI:s väderboj

Fem år efter ubåtscirkusen i Stockholms skärgård avslöjar Svenska Dagbladet att det ”avgörande beviset” för att en främmande ubåt kränkt svenskt vatten var en signal till SMHI:s havsboj i Östersjön.

Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson på presskonferensen i Rosenbad 2014.
Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Det var i oktober 2014 som Försvarsmakten drog igång den senaste föreställningen i den svenska traditionen av upphaussade ubåtsjakter. En privatperson hade tipsat Försvarsmakten om misstänkt undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Några dagar senare var skärgården full av militärer och den samlade mediekåren följde jakten från första parkett. Men någon ubåt påträffades inte.

Trots det var det en mycket säker överbefälhavare som på regeringens presskonferens i november 2014, tillsammans med statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist, slog fast att en mindre ubåt kränkt svenskt vatten.

– Jag skulle inte göra detta konstaterande om jag inte var helt säker, sa Sverker Göranson då.

Anledningen till att han kunde vara så säker var framför allt ett avgörande bevis, som hölls hemligt för allmänheten men som ÖB gick i god för.

– Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens sensorer. Den möjliggjordes av ett kvalificerat operativt uppträdande. Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt, sa Sverker Göranson i Rosenbad.

Observationen som Försvarsmakten gjort bestod av en inspelad signal. Ekot kunde 2016 rapportera att signalen i själva verket kom från ett svenskt objekt. Och nu avslöjar Svenska Dagbladet att signalen kom från en båt som skulle ta upp SMHI:s väderboj i Östersjön för reparation.

En kodad signal sändes då ner för att lokalisera bojen, som bärgades samtidigt som ubåtsjakten pågick för fullt, och en svensk ubåt fångade upp signalen.

Redan i maj 2015 visste försvarsledningen att deras tyngsta bevis inte höll, men lät bli att underrätta riksdagen om att det, visar SvD:s granskning. 

Det ”avgörande beviset” var inte heller längre avgörande i försvarets slutrapport som presenterades för regeringen i september 2015. Men då hade riksdagen redan beslutat om höjda försvarsanslag med 10 miljarder kronor och förstärkta resurser till ubåtsjakt. Besluten klubbades i juni 2015.

Det tog fyra månader innan försvarsministern informerade riksdagen om att det ”avgörande beviset” inte längre var ett bevis. Vid det laget hade Försvarsmakten förutom att få höjda anslag också gjort klart med Saab om att köpa två A26-ubåtar för åtta miljarder. En affär som SvD för några veckor sedan kunde berätta förmodligen blir minst en miljard dyrare, på grund av en exportklausul som gör att Saab får förhandla upp priset om de inte lyckas sälja A26 till andra länder. 

Ubåts- och pengajakten i Stockholms skärgård blev Sverker Göransons sista insats för krigsindustrin som ÖB. En vecka efter att slutrapporten var presenterad för regeringen avgick han – för att ett halvår senare bli välbetald konsult åt Saab.