Hoppa till huvudinnehåll

Besviken KD-topp får inga ordningsvakter

Polisen säger nej till ordningsvakter vid Hornsbergs strand i Stockholm. KD-borgarrådet Erik Slottner är mycket besviken. Det är han som begärt hjälp. Till sitt eget bostadsområde.

Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner är besviken på att han inte får ordningsvakter till Hornsberg - sitt eget bostadsområde.
Montage: Proletären

När Stockholms trygghetsborgarråd insåg att det bostadsområde han valt att bo i utnyttjades också av andra människor, begärde han handräckning av ordningsvakter.

Kristdemokraten Erik Slottner, 40, tvekade inte att utnyttja sin politiska ställning för att hindra fri tillgång till det exklusiva bostadsområde där han själv bor: han begärde polisens tillstånd att hyra in vakter för att hålla ordning på populasen som utnyttjar restauranger och badmöjligheter i området. Vakter som Stockholms kommun skulle betala.

Polisen sade nej. Ordningsstörningarna var inte av den omfattning att de motiverar vakter i området.

– Jag är mycket besviken. Det förekommer omfattande ordningsstörningar under sommaren, hävdar Slottner i en lokaltidning. Polisens beslut är oförståeligt.

Polisen håller inte med.

Erik Slottner bor på Franzéngatan, ett stenkast från paradgatan Hornsbergs strand. Trots att priserna rasat säljs lägenheterna på Franzéngatan idag för mellan 75.000 och 85.000 kronor kvadratmetern.

När området anlades för åtta år sedan köptes många lägenheter upp som rena spekulationsobjekt. Idag är det lätt att hitta lägenheter för uthyrning, gärna till företag: 20.000 till 35.000 kronor i månaden för 60-100 kvadrat.

Det är inte första gången de boende i området klagar på att andra människor kommer dit. I fjol stod striden kring mellanösternrestaurangen Midan vars kebab ansågs orsaka flottfläckar på trottoaren: ”det serveras flottig mat i stora portioner som gästerna ofta spiller”, skrev en kvinna i ett klagobrev till Stockholms stad. Och i Aftonbladet uttalade sig en annan kvinna:

– Jag är ingen rasist, men det är ju Mohammed och Ali som hänger här, sade hon. Det är väl en kulturkrock också. Vi tycker att vi har rättigheter när vi köpt dyra lägenheter.

Klagomålen gällde också att restaurangen diskade efter stängningen klockan 23.00, att Midans skylt liknade en IS-flagga och att ”köttsaften rann längs gatan”.

Redan då uttalade sig Erik Slottner i frågan:

– Det kanske väcker mer otrygghet i Hornsberg än i stadsdelar där sånt beteende är mer socialt accepterat, till exempel i Norrort, sade han.

Bråket slutade med att Restaurang Midan vräktes av bostadsrättsföreningen Välbehaget som hyr ut lokalerna. I maj i år körde Stockholms tingsrätt över bostadsrättsföreningen som dessutom fick betala Midans rättegångskostnader: 566.586 kronor.