Hoppa till huvudinnehåll

Delseger för Allégårdens cafékämpar

Allégårdens vänner demonstrerade för att få behålla sin älskade seniormötesplats och vann mer tid.

Uppåt hundra av Allégårdens caféstammisar demonstrerade för att få behålla sin älskade mötesplats.
Artur Szandrowski

Idag demonstrerade uppåt hundra vänner av Allégårdens café i Göteborg för att få behålla sin älskade mötesplats. Caféet, som drivs i offentlig regi, är nämligen under nedläggningshot.

Stadens borgerliga politiker vill hellre se att verksamheten läggs ut på entreprenad eller drivs av ideella krafter. Detta är besökarna, flertalet av dem äldre personer, starkt emot – de kräver att caféet är kvar i sin nuvarande form, med bland annat personal och lokalvård finansierat av offentliga medel.

Artur Szandrowski
Lena Nordberg

– Det finns många pensionärer som inte skulle ha råd att fika om de inte hade det här stället, säger Lena Nordberg, som deltar i protesten.

– Och det finns så mycket ensamhet här i världen. Det är många som kommit hit och fått ett helt nytt liv. 

Lena Nordberg menar att det satsas för lite på pensionärer överlag och att beslutsfattarna på Social resursförvaltning bör ta hänsyn till de sociala och hälsomässiga aspekterna av Allégårdens verksamhet.

– Se på att det är billigt, att det är friskvård. Det finns ensamhet som kostar samhället mycket mer. Det tjänar de in på sjukvården. 

Ariana Paredes är cafébiträde på Allégården sedan tre år tillbaka och en av dem vars anställning skulle beröras om verksamheten lades ner. För hennes del skulle det innebära en ofrivillig omplacering till en annan arbetsplats inom kommunen. 

– Och det känns tråkigt.

Artur Szandrowski
Ariana Paredes

Hon berättar hur viktigt caféet är som mötesplats, och hur hårt personalen har jobbat för att göra det till en trevlig sådan.

– Caféet är hjärtat i det här huset. Och vi lägger ner vår själ i det vi gör. För många av våra besökare är det den enda sociala biten de har i sitt liv, det är många ensamma som kommer hit.

Bengt Frejd, en av initiativtagarna till demonstrationen, drar paralleller till kampen för Livslust – en annan nedläggningshotad seniorverksamhet i staden. Det var en lång och envis kamp som slutade i seger för seniorerna.

– Det gäller att protestera, annars lägger de ner än det ena och än det andra. Vi kommer att kämpa på samma sätt. 

Artur Szandrowski
Bengt Frejd

Demonstrationståget gick från Haga ända till resursförvaltningens kontor i Gårda. Gunborg Salmins och Marie Gomez, mor och dotter, slöt upp i tåget på vägen.

– Det var av en ren slump! Jag visste att caféet var nedläggningshotat, men inte att det skulle vara en demonstration idag, säger Gunborg Salmins, som besökt Allégården regelbundet i många år.

– Så vi beslöt oss för att hoppa på tåget.

Artur Szandrowski
Gunborg Salmins och Marie Gomez

– Allégården är bra och gör mycket för många. Det är folkhälsa och det ska man investera i, säger Marie Gomez.

– Låt caféet leva!

Väl på plats i Gårda möttes demonstranterna av representanter från resursförvaltningen, bland annat Nina Miskovsky (M), som ligger bakom det opopulära förslaget. 

Joakim Berlin (S) sa att Socialdemokraterna skulle yrka för en återremittering, vilket skulle skjuta upp ett eventuellt beslut i åtminstone en månad. 

Artur Szandrowski
Joakim Berlin (S), till höger, möter demonstranterna.

Även Demokraterna, representerade av Ulf Boström, tillkännagjorde att de kommer att vara för en återremittering. Detta oväntade besked innebar att en majoritet var för en återremittering.

Beskedet möttes med försiktig glädje.

– Det är en delseger, säger Bengt Frejd.

– Och politikerna har tvingats tänka till.

Kampen är dock inte över. Och imorgon torsdag deltar Allégårdsgruppen i Kommunupprorets demonstration mot nedskärningspolitik utanför kommunfullmäktige.