Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Ledarkrönika: Demonstrera för strejkrätten, men låt nassarna marschera ensamma

Om vi först demonstrerar mot inskränkningar i strejkrätten och sen går vidare och demonstrerar mot nazisterna, vad tror ni massmedia kommer anse vara mest ”nyhetsvärdigt”?


Helgens Strike Back-demonstration i Stockholm är oerhört viktig. Sossepamparna i LO och regeringen måste få en tydlig markering om att vi inte accepterar några inskränkningar i strejkrätten – vare sig det görs lagstiftningsvägen eller genom LO-förbundens klassförräderi. Alla som finns i Stockholmsområdet behövs på lördag, och även ni som har möjlighet att resa dit. Det blir förhoppningsvis en kraftig manifestation mot både kapitalisterna och sosseriet.

Men samtidigt som vi samlas på Norra Bantorget, har nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen fått polistillstånd för att demonstrera på Kungsholmen. Det är knappast en tillfällighet. Antisocialismen och hatet mot arbetarrörelsen har alltid varit en del av den fascistiska ideologin. På 1930-talet var det kommunisterna de kom efter först. Nazisterna hatar oss eftersom vi sätter klasskampen på agendan. De förnekar motsättningen mellan klasserna till förmån för ”den ariska rasens” överhöghet och gemenskap över klassgränserna. 

Det är inte konstigt att vanligt funtade människor blir förbannade och vill visa sin avsky mot nassepacket. Men ska vi inte stanna upp och tänka efter en gång till? Vi vet att nassarna älskar provokationen. Se hur de agerade i Almedalen! De älskar uppståndelsen de får när de marscherar i sina uniformer. Tyvärr gör även massmedia det. 

Till skillnad från nassarna, så vill överklassen och sossarna inte ha protester. Och vi ska inte göra som någon av dem vill. 

Vi vet också att varje gång det samlas till antirasistiska motdemonstrationer så finns det element som försöker bryta igenom polisavspärrningar, kastar sten och flaskor, och bjuder såväl nassar och media som allmänheten på en ögonblicksbild av ”våldsvänstern”. Något som blir taktiskt fel när det spelar nazisterna i händerna. Det spelar ingen roll hur fredliga 99 procent av deltagarna är, det är minsta lilla orolighet som blåses upp i tidningen dagen efter. Massmedia är nästan lika våldskåta som nassarna och stenkastarna. 

Visst, vi kan diskutera antifascistisk taktik till leda. Men just på lördag, just den här gången, så måste svaret på nassarnas provokation vara att ignorera dem. Om vi först demonstrerar mot inskränkningar i strejkrätten och sen går vidare och demonstrerar mot nazisterna, vad tror ni massmedia kommer anse vara mest ”nyhetsvärdigt”?

Tänk hur demoraliserande det skulle vara för NMR att få marschera längs tomma gator! Låt dem känna hur marginaliserade de är. Det är dags att vi slutar låta ett litet gäng våldsälskande psykopater sätta agendan för oss andra. 

I hela Europa försöker överheten pressa tillbaka de rättigheter som generationer arbetare har kämpat sig till. Här hemma är det något så fundamentalt som rätten att strejka som står på spel. Till skillnad från nassarna, så vill överklassen och sossarna inte ha protester. Och vi ska inte göra som någon av dem vill.