Hoppa till huvudinnehåll

LO-topp på besök i Kungälv: ”Det ser mörkt ut för Göteborgs Kex”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson besökte den flytthotade kexfabriken i Kungälv. Men utan att erbjuda någon stridsvilja. Han sätter istället sitt hopp till att lyckas övertala den norska livsmedelsjätten att stanna.

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Robert Wettersten

I februari tvingade snön LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att ställa in sitt besök på ”Kexen” i Kungälv. I fredags blev besöket av och han fick möjlighet att gå runt inne på fabriken som de norska ägarna hotar att flytta till Riga i Lettland. När Proletären träffar honom efteråt, konstaterar han att arbetarna skulle bli svåra att ersätta vid en flytt.

– De kan produktionen utan och innan och är hundra procent flexibla mellan de olika maskinerna. Många har väldigt lång anställningstid.

– Ja, den ligger någonstans mellan 25 och 30 år, bekräftar Livsklubbens ordförande Morgan Andersson som visat runt inne på fabriken.

Vid besöket på fabriken fick Karl-Petter Thorwaldsson titta på delar av företagets utredning kring en eventuell flytt.

– Det är väl bara att säga att det ser i grunden ganska negativt ut, säger han.

Han tycker dock att LO och Livs har tre goda skäl för att Orkla ASA borde låta produktionen vara kvar i Kungälv. Han tror att Orkla underskattar löneutvecklingen i de baltiska länderna, och att det skulle ta lång tid för en helt ny personalstyrka att komma upp i samma produktivitet som de erfarna arbetarna i Kungälv.

– Sen ska jag säga till Orklas försvar att de sa på mötet idag att de tänker ta ett personalansvar om de flyttar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Viken typ av ansvar var det de pratade om?

– Det stod inte exemplifierat på den dragning vi fick men det stod att de ska se till att ingen går ut i arbetslöshet. Nåt mer än det sa de inte.

Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, intygar att politikerna är överens om att man vill ha fabriken kvar.

– Vi är beredda att göra de förändringar som krävs för att man ska kunna växa här. Det finns redan ett bygglov och vi har i all stadsplanering tagit all hänsyn som behövs för att man ska kunna bedriva fabriksverksamhet i ytterligare hundra år. Vi är beredda att ändra staden för att ha kvar en modern fabriksproduktion.

– Det är dessutom en extremt stor kostnad som de lämnar bakom sig här om de flyttar. Ansvaret för en sanering ligger på Orkla eftersom de äger marken. Och det kommer vi som kommunal myndighet att göra glasklart för dem.

Morgan Andersson berättar om den utredning av alternativ till flytt som facket tagit initiativ till.

– Den görs av en löntagarkonsult. Han är betald av företaget men ska titta på hur våra infallsvinklar ser ut i förhållande till företagets, och sen ska han göra en sammanställning. Han har intervjuat väldigt många chefer och anställda för att få en bild över hur det hela ser ut. Sen kommer vi ta ställning utifrån hans rapport och lägga ett förslag från Livsklubben kring hur vi ser på saken.

Utredningen väntas vara klar inom de närmaste veckorna.

Morgan Andersson menar att fabriken i Kungälv inte bara ska ses som en kexfabrik utan som viktig för den svenska livsmedelsförsörjningen vid en krissituation.

– Den här fabriken kan tillverka kex, den kan tillverka bröd, den kan tillverka det mesta så som den ser ut idag. Nu när kriserna börjar hopa sig runtomkring och oansvariga ledare tar ord i sin mun som inte borde vara där, så är det ännu viktigare att vi har kvar någon form av produktion i Sverige.

Med vid besöket inne på fabriken var även en representant för det norska facket, som har fyra representanter i Orkla ASA:s styrelse där beslutet om en eventuell flytt till Riga ska tas.

– Så kraften måste läggas mot Orklas styrelse, konstaterar Morgan Andersson.