Hoppa till huvudinnehåll

Efter regeringskris i Sri Lanka – Kommunisterna kallar till protester

Sri Lankas president Maithripala Sirisena har avskedat premiärminister Ranil Wickramasinghe och utsett den förre presidenten Mahinda Rajapaksa till ny premiärminister. Beskedet har lett till oroligheter och blottar motsättningar mellan regionens stormakter, Indien och Kina.

Mahinda Rajapaksa tillsammans med Kinas president Xi Jinping vid bygget av stadsdelen Port City i Colombo . Kina finansierar flera nybyggen i landet.
Mahinda Rajapaksa/Flickr

Sri Lankas koalitionsregering mellan högerpartiet UNP (Förenade nationella partiet) och socialdemokratiska SLFP (Sri Lankas frihetsparti) är på väg att falla ihop sedan president Maithripala Sirisena, från SLFP, avskedat premiärminister Ranil Wickramasinghe, från UNP. Istället har Sirisena utsett den tidigare presidenten och sin tidigare motståndare, Mahinda Rajapaksa, till ny premiärminister. Sirisena anklagas nu för att bryta mot konstitutionen.

I samband med att fackföreningsmedlemmar och anhängare till president Sirisena försökt konfrontera oljeminister Arjuna Ranatunga, allierad till Wickramasinghe, öppnade ministerns livvakter eld och minst en demonstrant dödades. Många oroar sig nu för att oroligheterna kan spridas de närmaste dagarna.

Regeringskoalitionen har sedan i våras varit i långsam upplösning och president Sirisena har länge velat få bort premiärministern. Genom att alliera sig med sin forna motståndare, den populäre expresidenten Mahinda Rajapaksa, hoppas Sirisena kunna behålla makten.

Rajapaksa är precis som Sirisena medlem i SLFP men den sistnämnde tog över presidentposten efter att ha kandiderat för högerpartiet UNP:s valallians 2015 – en valseger som ledde till den bräckliga koalitionsregeringen mellan SLFP:s allians och UNP:s allians. Rajapaksa gjorde dock comeback i lokalvalen i februari 2018 då hans nya parti, SLPF (Sri Lankas frihetsfront), överraskande vann flest röster.

Bakom de komplicerade maktstriderna finns dels anklagelser om korruption och åratal av inre motsättningar kopplade till hanteringen av den så kallade tamilkonflikten och det långa inbördeskriget i landet. I bakgrunden skymtar också utländska intressen. Rajapaksa har länge setts som mer Kinatillvänd än västtillvänd medan Wickramasinghe däremot är mer vänligt inställd till Indien.

Det kommunistiska partiet JVP (Folkets befrielsefront) har genom sin ordförande Anura Dissanayake deklarerat att de inte stödjer någon av sidorna i konflikten och att det måste vara parlamentet som utser premiärministerposten. JVP har kallat till demonstration den 1 november med uppmaningen att folket själva ska ta ledning över landets utveckling.