Hoppa till huvudinnehåll

Kriget i Syrien: Extremisterna bussas bort – snart fred i östra Ghouta

Efter veckor av hårda strider i östra Ghouta i Damaskus utkanter kommer nu en strid ström av positiva nyheter.

Väpnade extremister från Faylak al-Rahman och deras familjemedlemmar på väg att åka från östra Ghouta till Idlibprovinsen.

Den syriska arméoffensiven har pressat de väpnade extremistgrupperna att låta civilbefolkningen lämna stridsområdena och samtidigt acceptera att själva bussas iväg till Idlibprovinsen vid gränsen mot Turkiet.

Måndag 26 mars hade 108.000 människor lämnat östra Ghouta via de humanitära korridorer som upprättats av syriska armén och dess ryska allierade. Det är många syriska journalister som varit på plats filmat och intervjuat de som slutligen lyckats fly från de väpnade grupperna i östra Ghouta. Vittnesmål efter vittnesmål beskriver förtrycket och berättar om hur de hölls fångna som mänskliga sköldar. På samma gång uttrycks lättnad och glädje över att åren av terrorvälde är över.

Precis som i östra Aleppo och andra tidigare stridszoner har Syriens regering inlett offensiven mot östra Ghouta för att tvinga de stridande att acceptera att antingen lägga ner vapnen eller resa till Idlib under Röda halvmånens beskydd.

Den första grupp som accepterade att lämna östra Ghouta var Ahrar al-Sham. Totalt 5.000 personer, både stridande och deras familjer, bussades till Idlib under förra veckan. Några dagar senare var det dags för Faylak al-Rahmans medlemmar och familjer. Fram till och med tisdag 27 mars har 13.300 personer från den sistnämnde gruppen körts till Idlib.

Den största väpnade gruppen i området, Jaish al-Islam som backas upp av Saudiarabien, vägrar i skrivande stund att ge upp. Men förhandlingar pågår och allt tyder på att det bara är en tidsfråga innan bussarna körs fram på nytt.

När striderna avbröts av förhandlingar och de första grupperna av extremistkrigare lämnade Ghouta förra veckan gick invånare i Damaskus ut på gatorna för att fira. Återkommande raket- och granatattacker från ”rebellerna” i östra Ghouta har sedan 2012 kostat tusentals civila Damaskusbor livet. Med befrielsen i sikte är snart detta hot borta.