Hoppa till huvudinnehåll

Byggnadsarbetare om Lindholms flygresa: ”Finns viktigare saker att ställa ledningen till svars för”

Byggnads ordförande flög business class till Sydafrika och tog semester. Klumpigt, men det finns viktigare saker som Byggnads ledning borde ställas till svars för, menar byggnadsarbetare som Proletären pratat med.

Jesper Pernhall, Andreas Tedjeza och Gustav Karlsson.
Privat

Knappt två veckor efter Aftonbladets avslöjande om att Transport rest på konferens till Singapore för 600.000 kronor, är det dags för nästa fackförbund att hamna under luppen.

Byggnads ordförande Johan Lindholm och avtalssekreterare Torbjörn Hagelin reste i november 2017 till Sydafrika för en kongress med det internationella byggfacket BWI. De reste i business class för sammanlagt 44.780 kronor, enligt Johan Lindholm för att kunna arbeta under resan.

Men väl nere i Sydafrika tog Lindholm ut semester. Kritiker menar att han istället kunde åkt ekonomiklass och sen jobbat istället för att ta ledigt.

De medlemmar i Byggnads som Proletären har pratat med tycker att uppmärksamheten runt det hela är överdrivet.

– Det hela känns som ett antifackligt drev. Det handlar ju inte om jättemycket pengar, och de har ju hållit sig till Byggnads eget reglemente. Problemet är väl att arbetarrörelsens företrädare över huvud taget åker business class, säger Jesper Pernhall i Västerås.

Han har pratat med sina arbetskamrater om vad de tycker.

– Det var alltifrån en armerare som tyckte det var förjävligt till en plattsättare som frågade sig varför folk som i vanliga fall inte är engagerade i facket plötsligt blir väldigt engagerade och arga.

”Det borde vara en princip att de lever under samma villkor som oss medlemmar, annars riskerar de att få helt andra intressen.”

– Jag blev nog mer förbannad över det här med lägenheten.

Lägenheten som Jesper Pernhall syftar på är de kontorslokaler som Riksbyggen byggde om till lägenhet åt Johan Lindholm när han 2012 valdes som ordförande i Byggnads, trots att han bodde endast två mil bort. Johan Lindholm kunde då sälja sin villa för drygt fem miljoner kronor.

Andreas Tedjeza är MB-ombud på sin arbetsplats i Göteborg. Han tycker det är uppenbart att Aftonbladet är ute efter klick, och tycker att det finns viktigare saker som Byggnads och Johan Lindholm borde ställas till svars för.

– Byggnads står ju bakom strejkrättsuppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv. Det borde det verkligen bli ramaskri om. Och även Byggnads flathet i bemanningsfrågan. Vårt företag har varit ganska förskonat tidigare, men nu händer det oftare att vissa moment, till exempel gipsning, läggs ut på andra firmor. Då är det polacker och letter som jobbar för lägre lön än oss andra.

– Även i EU-frågan borde Byggnads höras mer. Det känns som att de inte vill lyssna på medlemmarna.

– Kan man inte jobba i ekonomiklass? Jag vet inte, för jag har aldrig suttit i business class, säger Gustav Karlsson i Malmö som tycker att Johan Lindholms agerande visserligen är klumpigt, men bara ett symtom på ett större problem. Att arbetarrörelsens företrädare lever under andra villkor än dem de företräder.

2016 var den genomsnittliga månadslönen för arbetare i byggbranschen 30.700 kronor. Johan Lindholms lön 2015 var 64.858 kronor plus styrelsearvode på 12.166 kronor, det vill säga 77.024 kronor i månaden.  

– Det borde vara en princip att de lever under samma villkor som oss medlemmar, annars riskerar de att få helt andra intressen, säger Gustav Karlsson.