Hoppa till huvudinnehåll

Flygbladsutdelning stoppades – nu förlängs pandemilagen

Pandemilagen, som för närvarande förbjuder politiska manifestationer med över åtta deltagare, föreslås förlängas till januari nästa år. Förra veckan fick aktivister i Svensk-kubanska föreningen uppleva konsekvenserna av lagen när deras aktivitet stoppades.

Regeringen vill förlänga pandemilagen – till nästa år.
SR/Facebook

Regeringen vill förlänga pandemilagen, som ger regeringen möjlighet att begränsa antalet personer får samlas på offentlig plats, till januari 2022. Förslaget är ute på remiss till den 18 april, då riksdagen ska besluta om det – och allt pekar på att det blir ett ja.

Förlängningen av lagen innebär samtidigt en fortsatt inskränkning av den grundlagsskyddade mötesfriheten i Sverige. Något som medlemmar i Svensk-kubanska föreningen blev varse förra veckan när de delade ut flygblad på Järntorget i Göteborg.

– Vi var tre medlemmar som hade ett informationsbord och delade flygblad. Fler medlemmar anslöt efter hand, några höll en banderoll och någon en Kubaflagga. De flesta av oss bar munskydd och vi höll avstånd. Vi höll även korta appeller med en megafon, berättar Gunnar Silvermo, en av medlemmarna i föreningen på plats.

Trots att de var färre än åtta personer – maxgränsen för samlingar enligt pandemilagen – menade polisen att det totala antalet personer som stannat till på grund av talet överskred maxgränsen.

– Det var säkert 15-20 som stannade för att lyssna, så jag kan förstå att de reagerade med tanke på pandemilagen. Men i förlängningen undrar man var gränsen går. Om 20 personer står vid spårvagnshållplatsen och lyssnar, räknas de in i mötet också?

Poliserna var trevliga och lät aktivisterna hålla ett avslutande appelltal innan de fick avsluta mötet, berättar Gunnar Silvermo.

– Jag förstår ju varför vi har en pandemilag, men det får ju inte bli en lag för att förhindra medborgares rätt till yttrandefrihet.

Pandemilagen välkomnades av alla riksdagspartierna när den infördes i januari. Sverigedemokraterna valde dock att rösta emot den då de menade att riksdagen inte gavs tillräckligt stor kontrollmakt över den.

Samtidigt har flera andra EU-länder undantag i sina pandemilagar för att kunna tillåta politiska möten. I Danmark gör till exempel polisen bedömningen att den grundlagsstadgade demonstrationsrätten väger tyngre än coronarestriktionerna.

Kommunistiska Partiet kritiserar i ett uttalande förslaget om att förlänga pandemilagen. Povel Johansson, partiordförande i Kommunistiska Partiet, menar att de tillfälliga restriktionerna och pandemilagen inte tagit hänsyn till vilka verksamheter som faktiskt innebär smittspridning. 

– All ideell verksamhet hindras samtidigt som kommersiella intressen kunnat slippa undan ansvar. Vi menar att mötes- och demonstrationsfriheten måste värnas. Det är inte våra demokratiska rättigheter som orsakat smittspridningen, säger han till Proletären.