Hoppa till huvudinnehåll

Från Steve med Lloyden till populär vloggare

– Partierna har förstört det offentliga samtalet, säger skådespelaren Sven Melander som når en ny publik med sin populära videoblogg där han frispråkigt sågar maktens män och kvinnor.

– Det finns en elegant hjärtlöshet i Moderaternas tänk, säger Sven Melander när Proletären hälsar på i hans lägenhet i Midsommarkransen.
Janne Bengtsson

I Stockholmsförorten Midsommarkransen fick moderaterna bara knappt 13 procent av rösterna i landstingsvalet. För Sven Melander är det en källa till stor glädje.

Sven Melander bjuder på frukostkaffe i köket hemma i lägenheten i Midsommarkransen, den hipsterfierade före detta arbetarförorten söder om Söder. Här fick Moderaterna 12,73 procent av rösterna i landstingsvalet, tio procent under resultatet i Stockholm som helhet.

De som röstade på Moderaterna i landstingsvalet i Stockholm är enligt Sven Melander korkade på rekordnivå.

– Hahaha, Nya Karolinska sjukhuset… Moderaterna låg bakom ett enormt slöseri med allmänna medel och skattepengar, sjukhuset är felbyggt och inget fungerar. Allt är fel. Och hon som drev igenom det [Irené Svenonius] blev befordrad för det. Att rösta på Moderaterna och säga att ”det där skötte ni bra, så ni får min röst i år igen”, det är ett väldigt svårslaget rekord i dumhet. Men det bekräftar bara vad jag tyckt om Moderaterna i hela mitt liv. Det finns en elegant hjärtlöshet i deras tänk.

Det är ingen oväntad reaktion. Sven Melander är en livslång socialist.

– Socialism för mig är grundtanken om ”åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga”. Det är en grundbult i mitt sätt att tänka.

Sven Melander, 71, har haft Stockholm som sitt hem sedan 1972 men finns också ofta hos sambon i blekingska Svängsta. När han inte spelar revy, sex föreställningar i veckan, i Arlöv utanför Malmö. Trots att Sven nått pensionsåldern med råge, är han inte mycket för att ta det lugnt i soffan. Det gjorde han tillräckligt under sjukdagarna då han bekämpade och behandlades för den cancer han nu är friskförklarad ifrån.

– Jag jobbar med det jag gillar, att vara med unga människor, underhålla och få folk att ha kul.

Wikipedia sammanfattar Sven Melander så här: ”Sven Alarik Melander, född 30 oktober 1947 i Sankt Johannes församling i Malmö, Skåne, är en svensk journalist, programledare och skådespelare. Han är bland annat känd för ett antal komiska rolltolkningar på film och tv.”

Men Sven Melander är så mycket mer än bara roliga film- och tv-roller. Som politiskt skarpsynt vloggare (svengelska för videobloggare) har han en ny karriär med 100.000-tals följare på nätet. När Melander i augusti 2016 gick ut till försvar för sångerskan Zara Larsson som uttalat sig i Metoo-debatten, exploderade intresset för vloggen: Melander registrerade 4,1 miljoner klick när han uttryckte oro över den stora andel svenska män som kastat sig över Zara Larsson, ”en ung, begåvad svensk kvinna som blivit ursinnig över de övergrepp som begås mot unga kvinnor i Sverige”.

– Det finns ju en så’n jävla bismak i Zara Larsson-historien. Detta är vad kvinnor har sagt i alla tider och så kommer en nästan 70-årig man och säger samma sak, och då blir det liv. För jävla sorgligt. Det är många som tackar mig för Steve med Lloyden, men tar man en enskild grej som jag har gjort, så är det ju Zara Larsson: en ny generation känner mig som en konstig gubbe, men med situationen klar för sig. På T-banan kom tjejer, äldre kvinnor, gamla gubbar och unga killar fram och tackade för det inhoppet.

Nyligen var Sven Melander den stora profilen i Stjärnorna på slottet i SVT, och i hans egen generation minns många Steve med Lloyden, Werner & Werner (Preben & Preben ej att förglömma), trollet Rulle i tv-programmet Nöjesmassakern och semestrande Berra Olsson i Lasse Åbergs Sällskapsresan. Berra som tänker på ”pocenten” och letar över hela Nueva Estocolmo efter Pepes Bodega som säljer 80-procentig rom i vinflaskor. Till slut hittar han den – i hotellet.

Sven Melander uppskattar både den som tackar för Zara Larsson-stödet och den som kör igång Berra Olssons (och Weiron Holmbergs) ”ra-ta-ta-ta-taa”, komplett med handrörelser.

– Det är klart att Zara vinner den striden, men om folk kommer fram och tackar för allt roligt så betyder det också väldigt mycket. Jag är stolt över det jag gjort. Många gamla arbetskamrater känner mig nog också som en jävligt bra journalist, en som gnagde och höll på, säger Sven med långt förflutet mest på Aftonbladet.

Videobloggandet tog fart för ett par år sedan, och började med ett projekt som aldrig lyfte. Istället kom de korta videosnuttarna med samlingsnamnet I huvudet på Sven Melander. Sven kommenterade bland annat ”den gamle misslyckade justitieministern Thomas Bodströms” engagemang i pensionsbolaget Allra som lurade 1000-tals pensionssparare innan ”råttorna lämnade skeppet och bara pensionärerna stod kvar där utan pengar”.

När en hög Teliachef anklagades för våldtäkt ironiserade Sven över företagets krishantering: presstaleskvinnans problem var inte det grova brottet, utan att ”den här chefen har brutit mot Telias etiska riktlinjer. Det är det allvarliga”.

Förändringen måste komma underifrån. Glöm inte 70-talet med alla strejker och hur förbannade folk var. Nu är det ju bara hamnarbetarna som tar till strejkvapnet. De utmanar verkligen och tar striden.

– Vad fan är det för folk de anställer, där de måste ha etiska riktlinjer för att hindra folk från att begå våldtäkter? Vilka jävla människor!, utbrister Melander i vloggen.

Samtidigt konstaterar han att det finns politiker som inte är något annat än ”jävla rövhål”, och att det oftast är de som skriker mest och tyvärr också får mest uppmärksamhet.

– Om ingen annan säger det så gör jag det. Reaktionerna är olika. Jag kallade Sverigedemokraterna för ”landsförrädare” när de gick ut och baktalade Sverige i en amerikansk tidning, och då tittade 1,2 miljoner människor.

Att Sven Melander tyckte att SD var landsförrädare hindrade honom inte att föra samtal med Jimmie Åkesson i val-serien Tala till punkt med Sven Melander. Samtliga de åtta riksdagspartiernas ledare ställde upp och och förde sansade samtal. För omväxlings skull.

– Det politiska samtalet i Sverige… samtalet överhuvudtaget i samhället, på sociala medier, i tidningar, det är förflackat och intellektuellt undermåligt. Människor som blåljuger i det offentliga livet och ändå klarar sig undan gör ju att det inte längre finns några förutsättningar att ha ett politiskt samtal överhuvudtaget.

– Och på många arbetsplatser är det munkavle, där är politiska samtal förbjudna. Partierna har förstört det politiska samtalet. Istället för att ha politiskt sakkunniga vid sin sida har de spinn-doktorer och PR-människor eller experter på tv-debatter och så’nt folk. Det är inte längre några debatter, det är bara ohyfsat. Den politiska nomenklaturan skyddar sig själv. Partierna organiserar bara en bråkdel av alla de som finns inom knattefotbollen, men de styr det som sker. Och de har ingen anledning att ändra på det.

– Förändringen måste komma underifrån. Glöm inte 70-talet med alla strejker och hur förbannade folk var. Nu är det ju bara hamnarbetarna som tar till strejkvapnet. De utmanar verkligen och tar striden. Och se på det som händer i Frankrike. Det raseriet är sprunget ur en verklighet där folk inte kunde köpa bensin till sina bilar och det har bara gått vidare. Det är högertider nu, men pendeln svänger alltid.

Så vad tycker du om januariöverenskommelsen då, med sossarna och centern och liberalerna?

– Jaaa… (hahaha), men va faan, vad ska man säga? Om man för att komma till makten eller behålla makten måste svika så stora grupper som då hamnar ute på kanten, då är makten inte värd att ha. Löfven röstades bort och se’n röstades han in för att föra en borgerlig politik. Helt obegripligt. Går man till val på att skydda människor, så måste man jobba för omsorg och solidaritet också, annars går det här samhället aldrig att rädda och någon annan tar över.

– Vi har problem i skolan, vi har problem i vården, vi har problem med pensionerna, med migrationen och med bostadspolitiken. Får du en hjärtinfarkt här i Midsommarkransen så går det kanske bra, men får du en i Ytterhogdal, då är det värre. Det är viktiga frågor för väldigt många människor.

– Vi har kört en hel valrörelse utan att på allvar ta upp att människor inte har någonstans att bo, en grundläggande rättighet. Nu ska hyresregleringen i nybyggen slopas. Här i Stockholm kan du ju få en lägenhet i morgon, men vem har råd att pröjsa 22.000 i månaden? Problemet är ju att det inte finns lägenheter där vanligt folk kan bo. Och det regeringen svarar med är skattesänkningar. Samma demagogi år efter år, som Trump kör med nu. Reinfeldt sade samma sak, att skattesänkningar stimulerar och att det kommer att betala sig själv. Men det har alltid varit en lögn och kommer alltid att vara en lögn.

– De vet det, och då är de bedragare. Eller också vet de inte, och då är de ekonomiska idioter.