Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: Högerspöken och vandrande vålnader

Internethögern förfasas över att Fantomen har blivit ”vänsterextrem”. Om de verkligen gillar Fantomen borde de veta att han varit vänsterextrem i 50 år.

Att Fantomen spöar upp polska fascister har fått internethögern att tjuta ”vänsterextremism!”
Artur Szandrowski

Ett spöke går runt Europa och har så gjort i dryga åtta decennier. Eller i 482 år, beroende på hur man räknar. Nu för tiden rappar han även upp polska fascister, vilket har fått den svenska twitterintelligentian att tappa fattningen.

Det är dock inte kommunismens spöke som åsyftas, men bra nära. Det är Fantomen som har skapat lite liv i luckan när han i sitt senaste äventyr, ”Den gyllene örnen” handgripligen skyddar ett pridetåg i Polen från högerns hejdukar.

Detta, högst fantomska, beteende tar ”internets finaste” som intäkt för att Fantomen ”…blivit kapad av fullkomliga vänsterhanrejer” och att han är ”…ännu ett offer i kulturvänsterns korståg…”.

Man tar sig för pannan. Vet de inte, dessa skarpa pennor, att Fantomen kapades av vänsterhanrejer och antiimperialister för över 50 år sedan? Bevisen är överväldigande för den som ids leta och kan läsa mer än 147 tecken i taget.

Mina tankar vandrar först till nummer 26, 1977. Äventyret heter ”Dödlig dos” i vilket Mr Walker är på Kuba och hjälper en viss ”Jefe” med karaktärsriktig skäggväxt och basker att sätta dit några yankees med heroinsmugglarambitioner.

Några år tidigare (”Handelskriget” i nr 3, 1973) hjälper han befolkningen i Awashiland, en högplatå i det inre av Bengali, att starta ett handelskooperativ. Månglarna som sög ut befolkningen innan Fantomens ingripande drevs sedermera iväg med senig arm och kraftig hand.

Den som känner sig hugad på en smula antikolonial frihetskamp kan alltid finna nöje i de gånger han strider sida vid sida med RBA (Rhodianska befrielsearmén) mot apartheidstaten Rhodias fascistregim.

Han har, fler gånger än jag kan räkna, rappat upp storföretag och dess representanter vilka har varit ansvariga för industriella övergrepp mot Bengalis djungler och befolkning. Läs ”Svindlande affärer” (nr 20, 1978)  eller ”Dödlig last” (nr 23, 1989) för referenser på ämnet.

Den som känner sig hugad på en smula antikolonial frihetskamp kan alltid finna nöje i de gånger han strider sida vid sida med RBA (Rhodianska befrielsearmén) mot apartheidstaten Rhodias fascistregim. RBA leddes av en man som kallades Överste X, pikant nog. En man med karaktärsriktigt skäggväxt och basker även han. Ni anar månne att man kan fortsätta ett tag på inslagen väg…

Så fortsätt förfasas ni kvittrande högerspöken, han var och är vår hjälte. Fantomenredaktionen förvaltar ett stolt och mångårigt arv när de knäpper nationalistmobben på näsan. 1536 svor den första Fantomen eden; ”Jag svär att ägna mitt liv åt att krossa sjöröveri, girighet, grymhet och orättvisa…”. Redan där och då stakades riktningen ut.