Hoppa till huvudinnehåll

Handläggare på Försäkringskassan: ”Ingen blir frisk av att bli jagad”

– Att göra folk fattiga, jaga dem och strypa deras ersättning kommer inte att göra någon frisk. Tvärtom, säger en handläggare på Försäkringskassan till Proletären.

Proletären har pratat med ytterligare en handläggare på Försäkringskassan. Hen känner också pressen att minska beviljandet av sjukpenning. – Det kommer från ledningen och framförallt ifrån Försäkringskassans anställda läkare, de Försäkrings medicinska rådgivarna, som de kallas. De är på hela tiden om att inte ”släppa in folk i försäkringen” där de ser att sjukskrivningen kan bli långvarig. Då vill de hellre att vi nekar sjukpenning direkt. I ett uppmärksammat fall nekadesbutiksanställda Ing-Britt Wikström sjukpenning trots artros i fingerlederna. Försäkringskassan hänvisade henne till andra ”normalt förekommande arbete”. – Det blir absurt när Försäkringskassan bedömer att hon kan ta ett arbete där hon inte använder händerna. Det kanske hon kan, men det finns inga sådana arbete vad jag vet. Samma uppfattning hade Högsta förvaltningsrätten som gav Wikström rätt. Sådana arbeten finns inte. Men Försäkringskassans tolkning av domen är att man inte heller i fortsättningen behöver specificera vilka arbeten som den sjuka kan söka. Har domen fått några reaktioner på Försäkringskassan? – Det har i stort sett inte varit någon reaktion alls. Den har gått obemärkt förbi. En liten notis på vårt intranät om att den inte förändrar vårt arbetssätt, det är allt. Hur ser du på ambitionen att hålla nere kostnaderna för sjukskrivningarna? – Sjukskrivningar är en enorm kostnad för samhället, för att inte tala om kostnaden i mänskligt lidande. Men politikernas ingång är helt fel. Vill man komma till rätta med de skenande ohälsotalen måste man se över hela samhället, och framförallt arbetsmarknaden. Det är en jävla stress och press överallt och det orkar folk inte i längden. Osäkra anställningar och svårigheter att komma in på arbetsmarknaden med mera, med mera. – Sjukskrivningarna ökar gällande psykisk ohälsa och menar man då allvar med att få ner den kurvan så är det ett inkluderade samhälle vi behöver där alla känner sig delaktiga. Socialism, helt enkelt. Att göra folk fattiga, jaga dem och strypa deras ersättning kommer inte att göra någon frisk. Tvärtom. Detta gör bara det hela ännu värre. Handläggaren som Proletären pratat med tycker att diskussionerna kring Försäkringskassan och handläggarna som arbetar där ofta lägger skulden på fel ställe. – Jag blir skogstokig när man vinklar det som om det är handläggarens brist på medmänsklighet som är problemet och inte lagstiftningen! – Många skulle nog spontant också säga att det är rimligt att man får sjukpenning om läkaren sjukskriver, punkt slut. Men jag håller inte med! Läkare har själva sagt till mig upprepande gånger att de alltid sjukskriver en patient som ber om det. De får även det till sig ifrån sina chefer. Annars listar patienterna om sig och vårdcentralen får dåligt rykte. Det fria vårdvalet, du vet. Att neka en patient sjukskrivning är inte bra för affärerna. Då skriver de hellre ett dåligt intyg så får Försäkringskassan, det vill säga sådana som jag, ta den diskussionen med patienten.
Pressbild

Proletären har pratat med ytterligare en handläggare på Försäkringskassan. Hen känner också pressen att minska beviljandet av sjukpenning.

– Det kommer från ledningen och framförallt ifrån Försäkringskassans anställda läkare, de Försäkrings medicinska rådgivarna, som de
kallas. De är på hela tiden om att inte ”släppa in folk i försäkringen” där de ser att sjukskrivningen kan bli långvarig. Då vill de hellre att vi nekar sjukpenning direkt.

I ett uppmärksammat fall nekadesbutiksanställda Ing-Britt Wikström sjukpenning trots artros i fingerlederna. Försäkringskassan hänvisade henne till andra ”normalt förekommande arbete”. 

– Det blir absurt när Försäkringskassan bedömer att hon kan ta ett arbete där hon inte använder händerna. Det kanske hon kan, men det finns inga sådana arbete vad jag vet.

Samma uppfattning hade Högsta förvaltningsrätten som gav Wikström rätt. Sådana arbeten finns inte. 

Men Försäkringskassans tolkning av domen är att man inte heller i fortsättningen behöver specificera vilka arbeten som den sjuka kan söka. 

• Har domen fått några reaktioner på Försäkringskassan?

– Det har i stort sett inte varit någon reaktion alls. Den har gått obemärkt förbi. En liten notis på vårt intranät om att den inte förändrar vårt arbetssätt, det är allt.

• Hur ser du på ambitionen att hålla nere kostnaderna för sjukskrivningarna?

– Sjukskrivningar är en enorm kostnad för samhället, för att inte tala om kostnaden i mänskligt lidande. Men politikernas ingång är helt fel. Vill man komma till rätta med de skenande ohälsotalen måste man se över hela samhället, och framförallt arbetsmarknaden. Det är en jävla stress och press överallt och det orkar folk inte i längden. Osäkra anställningar och svårigheter att komma in på arbetsmarknaden med mera, med mera.

– Sjukskrivningarna ökar gällande psykisk ohälsa och menar man då allvar med att få ner den kurvan så är det ett inkluderade samhälle vi behöver där alla känner sig delaktiga. Socialism, helt enkelt. Att göra folk fattiga, jaga dem och strypa deras ersättning kommer inte att göra någon frisk. Tvärtom. Detta gör bara det hela ännu värre.

Handläggaren som Proletären pratat med tycker att diskussionerna kring Försäkringskassan och handläggarna som arbetar där ofta lägger skulden på fel ställe. 

– Jag blir skogstokig när man vinklar det som om det är handläggarens brist på medmänsklighet som är problemet och inte lagstiftningen! 

– Många skulle nog spontant också säga att det är rimligt att man får sjukpenning om läkaren sjukskriver, punkt slut. Men jag håller inte med! Läkare har själva sagt till mig upprepande gånger att de alltid sjukskriver en patient som ber om det. De får även det till sig ifrån sina chefer. Annars listar patienterna om sig och vårdcentralen får dåligt rykte. Det fria vårdvalet, du vet. Att neka en patient sjukskrivning är inte bra för affärerna. Då skriver de hellre ett dåligt intyg så får Försäkringskassan, det vill säga sådana som jag, ta den diskussionen med patienten.