Hoppa till huvudinnehåll

Israel dömer palestinsk feminist till två års fängelse

Khalida Jarrar, som representerar marxistiska PFLP i det palestinska parlamentet, döms till två års fängelse av ockupationsmakten för att tillhöra en ”förbjuden organisation”.

Parlamentsledamoten Khalida Jarrar har suttit fängslad i administrativt förvar sedan oktober 2019.
Oren Ziv/Activestills.org

En israelisk militärdomstol dömde i måndags den palestinska parlamentsledamoten Khalida Jarrar till två års fängelse, rapporterar solidaritetsnätverket för palestinska fångar, Samidoun.

Det innebär att Khalida Jarrar ska släppas i slutet av oktober 2021, två år efter att hon senast arresterades av israeliska ockupationssoldater.

Khalida Jarrar stod åtalad i militärdomstolen för att tillhöra en ”förbjuden organisation”, det marxistiska PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, som hon representerar i det palestinska parlamentet.

När Khalida Jarrar arresterades i oktober 2019 var det bara 80 dagar efter att hon suttit fängslad i 20 månader i så kallat administrativt förvar, utan vare sig åtal eller rättegång, som ockupationsmakten Israel flitigt använder mot palestinska motståndare mot ockupationen.

Utslaget i militärdomstolen kom veckan efter att Khitam Saafin, ordförande för UPWC, Palestinska kvinnokommittéers förbund, beordrades ytterligare fyra månader i administrativt förvar. Khitam Saafin (som intervjuades i Proletären nr 38, 2020) arresterades i november förra året.

Samidoun uppmanar kvinnoorganisationer och andra att uppmärksamma Khalida Jarrar, Khitam Saafin och alla fängslade palestinska kvinnor på Internationella kvinnodagen 8 mars.