Hoppa till huvudinnehåll

Israel mot rekord i husrivningar i östra Jerusalem

Under coronapandemi och ekonomisk kris har Israel kraftigt ökat antalet husdemoleringar i östra Jerusalem.

En israelisk soldat övervakar rivningen av en palestinsk familjs hus i östra Jerusalem.

Under två månader i våras skedde inga rivningar av palestiniers bostadshus i östra Jerusalem. Det var när Israel var i lockdown på grund av coronapandemin. Men trots uppehållet är Jerusalems stadsstyre nu på god väg att slå rekord i antalet rivningar, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Bara under de första tre veckorna i augusti revs 24 bostäder och hittills i år har kommunen låtit riva 89 hus. Under hela 2019 revs 104 stycken och under 2018 var siffran 72 bostäder.

Haaretz har pratat med familjen Abda, som i ett och ett halvt år, utan att lyckas, kämpat med att överklaga ett rivningsbeslut som ska genomföras inom kort. Förevändningen är att familjen byggt sitt hus utan bygglov, vilket i praktiken är omöjligt att få i östra Jerusalem.

– Det finns ingen ro längre. Jag vaknar fyra eller fem gånger varje natt, min dotter och jag sitter och tittar ut och plötsligt skiner solen. Vi har ingen annanstans att ta vägen, vi kommer att sätta upp ett tält här och stanna, utan elektricitet eller internet, säger mamman Faryal Abda till Haaretz.

Hon och maken Faws Abda har fyra barn i huset som han byggt. Men trots att huset är byggt precis i utkanten av ett område och inte påverkar planerad bebyggelse har det varit omöjligt att få tillstånd att få bo kvar.

En man som redan fått sitt hus demolerat berättar om hur det gick till när hans hus, i en by utanför Jerusalem, förstördes – utan att det ens fanns en rivningsorder, men israeler ville anlägga en park på området.

– De kom klockan sex på morgonen och sa till mig att lämna huset.

– De visade inget papper eller någonting. De tog mig till checkpointen där de höll mig i fyra timmar. När jag kom tillbaka fanns inte huset längre.

De flesta i östra Jerusalem som får ett rivningsbeslut river själva sina hus, för att slippa avgiften på 120.000 shekel (cirka 300.000 kronor) som kommunen debiterar – utöver böterna för att ha byggt utan bygglov.

En anledning till ökningen av husdemoleringar är en lag från 2017, Kaminitiz-lagen, som förbjuder domstolar att skjuta upp utförandet av rivningarna i mer än ett år.