Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Israelisk militär dödar nio – anklagar Gazabor för miljöförstöring

Gazabor fortsatte under förra helgen att protestera mot Israels blockad genom att bränna däck. Israel svarade med dödligt våld – och anklagar Gazabor för miljöförstöring.


Gazabor fortsatte i helgen att protestera mot Israels blockad och Israel svarade än en gång med dödligt våld. Gazas hälsoministerium rapporterar att nio skjutits till döds, däribland en palestinsk journalist. Uppemot 400 skottskadats av israeliska prickskyttar i samband med fredagens protester, som kallats ”Däckens fredag” efter att demonstranter samlat in och tänt eld på stora mängder däck.

De palestinska protesterna är en del av Återvändarmarchen som pågått sedan den 30 mars, där palestinier demonstrerar för rätten att återvända till sina tidigare hem på ockuperad mark. FN-organet OCHA beskriver de palestinska demonstrationerna som ”till större delen fredliga”, men trots det har Israel svarat med brutalt våld. Israeliska prickskyttar har sedan den 30 mars mördat ett 30-tal demonstranter.

Samtidigt kritiserar de israeliska ockupationsmyndigheten COGAT (”Regeringens koordinator för aktiviteter i territorierna”) demonstranterna för sin däckbränning. ”Det här är ett allvarligt miljöproblem som skadar medborgarnas hälsa och skapar en luftförorening utan motstycke”, skriver Yoav Mordechai, generalmajor och ordförande i COGAT, i ett protestbrev till Världshälsorganisationen WHO, rapporterar The Times of Israel.