Hoppa till huvudinnehåll

IT-miljardärens ”etiska” investering: fängelseindustrin

Bill Gates är en av världens rikaste män. Han skänker miljoner till välgörenhet. Men han tjänar också stora pengar på USA:s brutala fängelseindustri.

Montage: Proletären

De framstår gärna som rika men solidariska människor som donerar miljoner till välgörande ändamål. Men en del av de pengar som Bill and Melinda Gates Foundation delar ut, kommer från profiter från de många privata fängelser de har ekonomiska intressen i.

USA:s fängelseindustri är stor och brutal – och till delar också privatägd.

Bill Gates är en av världens rikaste män med en förmögenhet på över 100 miljarder dollar. Tillsammans med hustrun Melinda kontrollerar han investeringar som ständigt gör parets rikedomar större. Bill Gates gör en stor sak av sina etiska värderingar och av en omfattande välgörenhet.

Officiellt har Bill och Melinda Gates ”identifierat områden inom vilka de inte investerar, som företag vars profitmodell är sammanlänkad med en verksamhet de anser vara stötande”, som det heter i deras stiftelses policydokument.

Tre bolag dominerar den amerikanska fängelseindustrin: Corrections Corporation of America (CCA), Management and Training Corporation (MTC) och Geo Group Inc. De äger merparten av de privata fängelserna i USA.

Bill och Melinda Gates har investerat miljoner i GEO Group, ett företag som enligt sajten MoveOn är ökänt för ”sexuella och fysiska övergrepp, undermålig medicinsk behandling av sjuka fångar, rutten mat och flera dödsfall”. En federal domare såg förhållandena på det nu igenbommade ungdomsfängelset i Walnut Grove i delstaten Minnesota, som ”en så förskräcklig bild som man inte trodde gick att frammana någonstans i den civiliserade världen”.

Företaget BlackRock, världens största förmögenhetsförvaltare, har en betydande aktiepost i CCA och MTC. BlackRock är också största ägare i Serco Group där paret Gates investerar stora pengar.

I mitten av förra året ägde paret Gates aktier för motsvarande 65 miljoner kronor i Serco Group – som efter lobbying hos politiker äger flera av de interneringsläger där asylsökande från Latinamerika, däribland många barn, spärrats in. Serco Group äger också hälften av de privata fängelserna i Storbritannien samt fängelser i Australien och Nya Zeeland.

Paret Gates investerar också i ett engelskt bolag som driver ungdomsfängelser i USA samt i legoknektföretaget DynCorp som enligt tidskriften Mother Jones anklagats för slavhandel i Mellanöstern och Östeuropa.

USA har världens största fängelseindustri. Landets 328 miljoner invånare utgör bara fyra procent av världens befolkning. Ändå sitter 20 procent av världens fångar inspärrade i USA.

År 2016, visar statistik från Statista Research Department och Federal Bureau of Prisons (BOP), var runt 6,8 miljoner människor på ett eller annat sätt en del av fängelseindustrin. 1,5 miljoner satt i federala fängelser och ytterligare 741.000 på lokala anstalter. 3,67 miljoner hade villkorliga domar och 875.000 var villkorligt frigivna med starka restriktioner.

Medan bara drygt 13 procent av USA:s befolkning är svart, är de svartas andel av fängelsepopulationen 38 procent. Just nu sitter 2.620 fångar i dödscell och väntar på avrättning. Av dem är 1.103 vita och 1.089 svarta.