Hoppa till huvudinnehåll

Kamp räddade Geråshallen i Bergsjön

Det blev en seger för opinionen när Idrotts-och Föreningsnämnden i Göteborg förra veckan beslutade att driva vidare verksamheten för allmänheten i Geråshallen i Bergsjön.

Kamp lönar sig, menar Monica Lindblad och Ann-Christin Johansson som deltagit i protesterna mot nedläggningen av Geråshallen.
Håkan Lundqvist

Geråshallens besökare som var på plats vid Idrotts- och föreningsnämndens möte i Göteborg kunde pusta ut efter nästan ett år av kamp. Hallen kommer att drivas vidare för allmänheten i Idrotts- och föreningsförvaltningens (IoFF) egen regi. Oron över att hallen skulle hyras ut till enbart privata intressen har funnits sedan stadsdelsnämnden, som tidigare drivit verksamheten, på grund av nedskärningar beslutat säga upp kontraktet med IoFF, som äger lokalerna, den 31 mars.

Förra sommaren hotades hallen av stängning. Efter namninsamlingar och protester fortsatte hallen att vara öppen. Med det nya beslutet kommer hallen att vara öppen i minst 45 timmar i veckan för allmänheten. Gyminstruktioner och vissa friskvårdstjänster kommer att erbjudas. IoFF har budget för att driva hallen under 2018 och kommer att begära 1,3 miljoner från kommunstyrelsen för att driva verksamheten 2019.

Vera Forsman och Ulla Karoly, som tränar på hallen sedan flera år, är glada över beslutet när Proletären träffar dem i Geråshallen.

– Det var roligt för alla oss som kämpat för att det skulle bli så. Hallen är en sådan viktig mötesplats. Vi hoppas att gruppträningarna och kaféverksamheten blir kvar. Vi vill ge en eloge till alla som stått upp för hallen.

Håkan Lundqvist
Vera Forsman och Ulla Karoly.

Vid ett annat bord i kaféet sitter Monica Lindblad och Ann-Christin Johansson.

– Vi är glada över det starka engagemanget som gör att vi kan ha kvar gemenskapen i Geråshallen. Det är en seger och det visar att det lönar sig att gå ihop och protestera. Då kan man förändra!

Geråshallen i Bergsjön hotas av nedläggning