Hoppa till huvudinnehåll

Karolinska sjukhuset sänker lönerna för att ”rädda” undersköterskorna

Magnus Flodberg, verksamhetschef för barnakuten på Karolinska sjukhuset, menar att undersköterskornas OB-tillägg plockas bort för värna om arbetarnas hälsa.

Verksamhetschefen menar att avtalet delvis sägs upp för att värna om undersköterskornas välmående.
Holger Ellegaard/Wikipedia

Verksamhetschefen för barnakuten på Karolinska sjukhuset, Magnus Flodberg, menar att uppsägningen av OB-avtalet inte bara görs på grund av nedskärningar. Avtalet sägs också upp för att slå vakt om undersköterskornas välmående och hälsa.

”Vi ser också risker med att extra höga ob-ersättningar kan locka medarbetare att ta så mycket ob-pass att de får en ohälsosam arbetssituation. Detta riskerar att leda till påfrestningar för personalen och till sjukskrivningar”, skriver Magnus Flodberg till Proletären.

Anna Rådö som jobbar som undersköterska på barnakuten tycker att anledningen verkar påhittad.

– Intressant, måste jag säga. De har aldrig brytt sig om vår hälsa tidigare, men nu när det finns ett budgetunderskott på två miljoner så börjar de helt plötsligt att bry sig om den. Det låter väl förstås bättre att säga det till media, säger undersköterskan Anna Rådö som jobbar på barnakuten.

Magnus Flodberg tar också upp att avtalet ger vissa undersköterskor fördelar som andra inte har.

”Sedan en tid så har inte nyanställda T4 [det extra OB-avtalet; reds anm] vilket innebär att de har lägre ersättning än de som har längre anställningstid. Vi tycker inte att det är rimligt att man har olika ersättning för samma arbete”, skriver Magnus Flodberg.

Verksamhetschefen väljer att inte svara på Proletärens fråga om inte problemet hade gått att lösa om man också lät de nyanställda få mer OB-ersättning genom att ha kvar T4:an. Inte heller svarar han på frågan om hur läkarnas OB-avtal ser ut.

Hur ser ni på att Regionen gör ett överskott på närmare sex miljarder samtidigt som ni väljer att skära ned på OB för undersköterskor?

”Detta är två olika och orelaterade frågor. Sjukhusets tillämpning av arbetstidsmodellen och de allmänna bestämmelser är en process som sker mellan arbetsgivaren och fackförbunden.”

Har ni försökt utöka budgeten för barnakuten?

”Budgeten för 2021 är redan satt”, svarar Magnus Flodberg.