Hoppa till huvudinnehåll

Kexfabriken i Kungälv ska stängas

– Företaget bara kör över oss, säger Henrik Stenberg från Livsklubben på Göteborgs Kex till Proletären. Nu hoppas han att arbetarna pratar ihop sig.

Henrik Stenberg

Orkla lägger ner kexfabriken i Kungälv och flyttar produktionen till Riga i Lettland.

I pressmeddelandet sägs att den starkare produktionsplattform och den optimerade kexproduktion flytten innebär är för att bättre tillgodose konsumenternas efterfrågan.

Flytten sker år 2022. Orkla säger sig ha ambitionen att ingen av de 350 som idag arbetar på Orkla i Kungälv ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar.

– Arbetarna är chockade, arga och förtvivlade över beslutet att flytta Orkla Kex till Lettland, säger Henrik Stenberg, studieorganisatör i Livsklubben på Göteborgs Kex.

Henrik Stenberg har suttit med i förhandlingar där fackklubben i timmar visat på riskerna med och konsekvenserna av en flytt av produktionen. Men svaret företaget ger är bara att allt är hanterbart.

– Det är helt horribelt. De viftar bara bort allt vi säger. De lyssnar inte utan kör över oss.

Företaget menar att det nu ska bli de fyra bästa åren på Orkla Kex, men Henrik Stenberg hoppas att arbetarna kommer att prata ihop sig om en aktivitet som visar något annat. Han hoppas att arbetarna enas om att inte ställa upp på att hela tiden göra det där extra för företaget.

Det har hållits gruppmöten efter nedläggningsbeslutet och under torsdagen hålls ett nytt medlemsmöte.