Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i Kristianstad utesluts från ABF

Kommunistiska Partiet i Kristianstad utesluts nu ur ABF Nordöstra Skåne. Detta efter att ha varit med i förbundet i över tjugo år. Men en stark minoritet av medlemmarna, både Vänsterpartister och Socialdemokrater, röstade emot.

Efter tjugotre års medlemskap är Kommunisterna plötsligt inte längre välkomna på Arbetarnas bildningsförbund i Nordöstra Skåne.
Claes Truedsson

Efter att ha varit medlemmar i ABF Nordöstra Skåne sedan 1995 blev Kommunistiska Partiet Kristianstad i dagarna uteslutna från förbundet. Detta med motiveringen att Kommunisternas värdegrund inte överensstämmer med de värderingar som uttrycks i ABF:s idéprogram.

Uteslutningen ägde formellt rum på ABF-avdelningens halvårsmöte. Ulf Johansson, ordförande för Kommunisterna i Kristianstad, beskriver mötet som en fars, där ABF-styrelsen bland annat hade skaffat fram en historielärare som höll en lång utläggning om Sovjetunionen.

Motargumenten viftades bort av den Socialdemokratiskt dominerade styrelsen.

– Tråkigt, menar Ulf Johansson. I en tid då arbetarrörelsen trängs tillbaka över hela världen menar vi att det är dumt att utesluta organisationer som vill delta i återuppväckandet av den svenska arbetarrörelsen.

– Men det goda var att en ganska stor minoritet på mötet stod emot, det var flera talare som gick upp och sa att det var ett felaktigt beslut och argumenterade för att man inte skulle splittra arbetarrörelsen.

Vänsterpartiet i Kristianstad tog ställning för Kommunisterna, bland annat genom en officiell reservation. Jan Nordström (V) höjde sin röst på mötet.

– Jag sa att det är en svart dag för arbetarrörelsen när den utesluter ett parti som kämpar för arbetstagarna. Det är djupt olyckligt.

– Ett studieförbund som ABF ska ha med organisationer som ligger både över och under och vid sidan, och utveckla arbetarrörelsen. Men i detta fallet gjorde de ett helt ”tvärtomgrepp”. Vi tre, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kommunistiska Partiet, måste hålla samman för att kunna påverka ett samhälle som är på väg åt fel håll, och styra det i rätt riktning.

Även ett antal socialdemokrater, däribland Joakim Wendel, ersättare i Östra Göinges kommunfullmäktige, röstade för att Kommunisterna skulle få stanna.

– Jag förstår inte inte riktigt anledningen till att man ska utesluta en förening som arbetar så aktivt och bra i Kristianstad, säger Joakim Wendel till Proletären.

Han är noga med att påpeka att även om han inte håller med Kommunisterna på ett ideologiskt plan, är han mån om att inte splittra arbetarrörelsen ytterligare.

– Det räcker med att Sverigedemokraterna har gjort det.

– Vi får ta fasta på dem som vill hålla ihop arbetarrörelsen, säger Ulf Johansson.

– Särskilt de som vill vara med och skapa ett arbetaralternativ till Sverigedemokraterna. Här i nordöstra Skåne har det försvunnit många industriarbetsplatser, vi har en väldig arbetskraftsinvandring, senast var det en polack som dog i ett kostall här, samtidigt som vi har stor arbetslöshet och stor flyktinginvandring. Hur bemöter vi detta? Här finns mycket att arbeta med. Sverigedemokraterna pratar aldrig om arbetskraftsimporten, till exempel.