Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna: ”Inskränkningar av strejkrätten måste mötas av ett enigt motstånd”

Kommunisterna uppmanar arbetare och fack att planera för hur en inskränkning av strejkrätten kan stoppas.

Riksdagens utredare av strejkrätten, Tommy Larsson, har fram till den 31 maj på sig att bli färdig med utredningen. Trots det kan Ekot i Sveriges Radio rapportera att det kommer att läggas fram ett förslag på en lagändring som förbjuder fackförbund att ta till konfliktåtgärder mot en arbetsköpare som är bunden av kollektivavtal med ett annat fackförbund. 

Om syftet med konfliktåtgärderna är att uppnå kollektivavtal ska de vara tillåtna, men bara om fackförbundet som har kollektivavtalet godkänner det.

Orsaken till utredningen sägs vara situationen i Göteborgs hamn, men en inskränkning av strejkrätten har länge stått högt på önskelistan för kapitalister i hela landet.

Så sent som på Socialdemokraternas valkonferens i helgen sa statsminister Stefan Löfven att konflikten i hamnen måste lösas, men att det ”kommer inte att innebära någon försämrad strejkrätt för löntagarna, ingen generell försämring”.

Kommunistiska Partiets arbetsplatsutskott skriver i ett uttalande att det är ”hög tid för arbetare, fackklubbar och fackförbund att börja planera för hur detta ska stoppas. Till exempel genom en politisk strejk. Alla inskränkningar av strejkrätten måste mötas av ett enigt motstånd från arbetarhåll.”