Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisternas kulturstipendium: Årets vinnare avslöjas på lördag

– Det är en värdig vinnare, säger John Pekkari om årets mottagare av Kommunisternas kulturstipendium, som tillkännages i helgen.

John Pekkari med 2013 års kulturstipendiemottagare, filmregissören Rojda Sekersöz.
Proletären

På lördag delas Kommunisternas årliga kulturstipendium på 10.000 kronor till unga kulturutövare som verkar i en progressiv, antiimperialistisk, humanistisk och socialistisk anda. Proletären ställde tre frågor till John Pekkari, skådespelare och ordförande i Kommunistiska Partiets kulturstipendiekommitté.

I år ser processen lite annorlunda ut. Vad är nytt?

– I år har vi inte tre nominerade som vi presenterat innan, utan tillkännager bara vinnaren direkt på kvällen. Så det blir en fullständig överraskning för alla som besöker utdelningen!

Blir det inte lite som att köpa grisen i säcken för besökarna?

– Men det är en god gris! Dessutom blir det en liten föreställning. Jag kommer att göra en variant på ”Pekkaris kök”, en talkshow som jag hade i Göteborg i fem år. Visartisten Matilda Magnusson, förra årets kulturstipendiemottagare, kommer och det hela varvas med musik.

Och något mer kan du förstås inte berätta om årets stipendiemottagare, ens om jag frågar snällt?

– Inte mer än att det känns väldigt bra och att det är en värdig vinnare. Vinnaren vet om att hen har vunnit och är väldigt glad och hedrad.

Utdelningen äger rum lördagen den 1 december på Fjärde Långgatan 8B i Göteborg. Portarna öppnar klockan 18.00. Fri entré. Klicka här för att komma till Facebook-eventet.

Fakta

Kommunisternas kulturstipendium

Kommunistiska Partiets kulturstipendium delas ut till minne av kommunisten Ingmar Spingo Nilsson. Han var varvsarbetare och senare rallare på spårvägen men är kanske bäst ihågkommen som musiker och kulturentusiast. Han gick bort 2002, mitt under arbetet med en valrevy för Kommunistiska Partiet.

Bland de tidigare stipendiemottagarna finns arbetarpoeten Jenny Wrangborg, författaren Johannes Anyuru och reaggeartisten Kapten Röd.