Hoppa till huvudinnehåll

Kristna samfund organiserar lönedumpning

Flera religiösa organisationer på Gotland har gått samman och startat en platsbank där privatpersoner kan hyra EU-migranter för 80 kronor i timmen.

Montage: Proletären

Sedan 2016 har religiösa stift på Gotland gått samman i ett försök att hjälpa det växande antalet EU-migranter (romer och rudari) på ön. Utöver hjälp med härbärge och mat har stiften startat en hemsida; ”Enklare jobb EU-migranter”, vars uppgift är att förmedla trädgårdsarbete, städning, fönsterputsning, snöskottning och renoveringar i hopp om att få bort migranterna från tiggeri.

Hemsidan fungerar ungefär som en platsbank där du som privatperson eller företag skriver in vilken typ av arbete du önskar ha utfört. Stiften förmedlar sedan informationen till en berörd EU-migrant.

Något som hemsidan påpekar är de ändrade reglerna för kortare anställningar. Sedan ett par år tillbaka kan nämligen företag slippa betala skatt och sociala avgifter för sin arbetskraft (förutsatt att lönen inte överstiger 999 kronor per år). Reformen riktade sig först och främst mot musiker och andra kulturarbetare, som jobbar korta tider för en högre ersättning, men tycks nu ha spridit sig till andra yrkesgrupper. Privatpersoner kan anlita arbetskraft för 9.999 kronor per år och ska då inte betala skatt och sociala avgifter.

En kritik som riktas mot projektet handlar om migranternas lön. De religiösa stiften (Katolska Kyrkan, Svenska Kyrkan, Visby Stadsmission och Equmeniakyrkan) står inte som arbetsgivare till EU-migranterna, men bestämmer samtidigt deras ersättning: 80-100 kronor i timmen. 

Peter Wingquist, initiativtagare på katolska kyrkan, uttalade sig i P4 Gotland om hemsidan:

– Han [EU-migranten] har målat, gjort trädgårdarbete och spikat. Nu kan han handhava en klyvare. Sådana jobb som man själv gör, men som man aldrig skulle anlita en dyrare arbetskraft [för]. I det här handlar det om att vara solidarisk och hjälp dessa EU-migranter.

I senaste numret av Vänsterpartiets magasin Rött besökte man Gotland och beskrev samarbetet som en solskenshistoria.

– Förra våren och sommaren var det elva stycken som fick arbete hos Widgrens Gård AB under två månader och fick 30.000 kronor var. [reds. anm: en timlön på 93 kronor om man utgår från 40-timmarsveckan.*] Widegrens var jättenöjda och har erbjudit att till nästa år utöka gruppen som får arbete, sa Peter Wingquist till Rött.

Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, känner inte till webbsidan sedan tidigare. 

– Tanken kanske är god, men man måste också se till vilka effekter det här kan få för den svenska arbetsmarknaden. Oavsett ursprung på arbetaren måste vi värna om den svenska modellen. Då blir kollektivavtal med avtalsenlig lön ett måste. Lönen som utlovas på hemsidan är inte alls i nivå med Kommunals kollektivavtal, säger Pia Malmros till Proletären.

Funderar ni på att göra något åt detta?

– Nu när vi är upplysta om situationen kommer vi gå vidare. Det första handlar om att ta reda på vilken part som ska stå för kollektivavtalet.

Hemsidan väcker också en del frågor kring EU-migranternas säkerhet. Eftersom stiften inte anställer migranterna innebär detta att de inte täcks av några försäkringar. På hemsidan berör man problematiken: ”Som uppdragsgivare bör du vid riskfyllda arbetsuppgifter teckna en olycksfallsförsäkring hos ditt försäkringsbolag.”

När Proletären ringer AFA Försäkring för att se vilka risker detta för med sig, menar utbildningsansvarig Per Winberg att säkerheten lämpas över på individen.

– Om arbetsplatsen saknar kollektivavtal är den anställda inte automatiskt försäkrad. Det finns en lagstiftning, som omfattar alla förvärvsarbetande, men den är inte lika omfattande som tidigare. Om dessa personer skadar sig eller blir sjuka är försäkringsskyddet betydligt svagare.

– Visst är det bra att få in personer på arbetsmarknaden, men jag tycker att man också måste titta på vilket sätt det sker. 

 
*Uppdatering 2020-03-06:
Widgrens Gård AB uppger att det inte rört sig om heltidsarbete, att man varit noga med att lönen skulle vara kollektivavtalsenlig och att man haft avtal med en timlön på 120,29 kronor/timmen plus semesterersättning och övertidstillägg.