Hoppa till huvudinnehåll

Lärarupprop mot marknadiseringen av skolan

Ett läraruppror mot friskolesystemet i den svenska skolan har i dagsläget samlat in över 9.000 underskrifter. Uppropet vänder sig mot vinstjakten i skolan.

HP Tran är lärare på Vättleskolan i göteborgsförorten Angered.

Läraruppropet mot marknadiseringen av skolan drog igång efter en uppmärksammad debattartikel i Expressen av läraren och skoldebattören Filippa Mannerheim. Där anklagar hon samtliga riksdagspartier för friskolesystemet.

”Den svenska skolan har utsatts för ett världsunikt experiment. I den övriga världen är det en orimlighet att aktiebolag kan göra oreglerad vinst på skattemedel. Trots det, skänker vi i Sverige år efter år bort hundratals miljoner kronor till aktieägare i bolagskoncerner – pengar som var avsedda för våra barns utbildning”, skriver Filippa Mannerheim.

Uppropet har spridit sig snabbt och engagerat flera skoldebattörer, i dagsläget har över 9.000 underskrifter samlats in. Lärarna vänder sig mot friskolornas vinstjakt på elevers bekostnad, och kritiserar friskolorna för att sålla bland elever för att få till sig de minst resurskrävande och därmed dra ner på lärartätheten och löner.

Kvar i de kommunala skolorna blir de mest resurskrävande eleverna. När de kommunala skolorna behöver en höjd skolpeng för att klara av situationerna höjs även skolpengen för friskolorna, vilket Filippa lyfter i sin debattartikel: ”En bombsäker affärsmodell för riskkapitalbolag men ett förödande skattesvinn för svenska folket.”

Rune Andersson, vd för friskolekoncernen Academedia, som förra året gjorde en vinst på 431 miljoner kronor, vänder sig emot uppropet och kallar i Svenska Dagbladet lärarna för ett gäng fanatiker som inte har stöd bland allmänheten.

HP Tran, skoldebattör och lärare på Vättleskolan i Angered, kallar i sin tur Rune Andersson verklighetsfrånvänd i en intervju i Skolvärlden och pekar på de redan över 9.000 underskrifterna som samlats in.

– Jag hoppas att lärarfacken hoppar på vårt tåg snart. Hittills känns Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet passiva. När vi når 10.000 namnunderskrifter kommer vi offentligt att säga till våra fack att, nu måste ni banne mig vara med oss. Skriv på om ni håller med oss, säger HP Tran till Skolvärlden.