Hoppa till huvudinnehåll

Massmöte mot marknadshyror

I Göteborg deltog 500 hyresgäster i ett stort möte anordnat av Hyresgästföreningen Västra Sverige mot marknadshyror.

”Marknadshyror kommer aldrig lösa nåt problem, de skapar bara vinst som är obscen!" sjöng bandet Förbannade hyresgäster på Hyresgästföreningens möte på Draken i Göteborg.
Artur Szandrowski/Proletären

Som en del av sin kampanj mot marknadshyror anordnade Hyresgästföreningen söndagen den 31 mars ett stort möte på biograf Draken i Göteborg. Omkring 500 personer kom för att lyssna på bostadsforskare, hyresgäster och aktivister tala om införandet av marknadshyror som ett dråpslag mot den sociala bostadspolitiken.

Från att ha varit en politisk icke-fråga har marknadshyror på kort tid blivit ett reellt hot mot alla landets hyresgäster. Januariöverenskommelsen öppnade upp för marknadshyror i nyproduktion, vilket Hyresgästföreningen menar kan äventyra hela det nuvarande hyressättningssystemet.

Artur Szandrowski/Proletären
Kristofer Lundberg, Ronny Bengtsson, Erik Helgesson och Ulf Nilsson talade alla mot marknadshyror och för en social bostadspolitik.

– Aldrig tidigare har hotet mot det nuvarande hyressystemet varit lika stort som idag, sa Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige när han öppnade mötet.

Han menar att bostadskrisen är svår, men att lösningen aldrig kan stavas marknadshyra.

Ronny Bengtsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige berättade om Hyresgästföreningens och allmännyttans historia, samt det systemskifte som pågår.

– Marknadskrafterna sticker fram sitt fula tryna överallt där det går att tjäna pengar. 

Han fortsatte med att berätta om de eländiga förhållanden, med trångboddhet och höga hyror, som rådde för hundra år sedan, i hyresgäströrelsens gryning. 

– Så såg det ut när marknaden hade fria händer. Jag vill inte dit igen.

Talen varvades med uppträdanden från bland annat Sara Garib, Ortens poet 2018 och popbandet Förbannade hyresgäster, samt visning av Astrid Askbergers värmande bostadspolitiska kortfilm ”Väggen”.

En oväntad, men med glädje emottagen gäst, var Hamnarbetarförbundets styrelseledamot Erik Helgesson. Han är själv hyresgäst och har deltagit i bostadskamp i Biskopsgården i Göteborg. 

Han drog paralleller mellan hamnkonflikten och det som sker på bostadsmarknaden.

– Det har börjat sjunka in i styrelserummen att självförtroendet hos arbetarklassen är lågt. Gränser som förut fanns, som till exempel arbetsgivare inte vågade gå över i rädsla för arbetarnas reaktion, suddas nu bort.

Han menade att en stor anledning till att hamnarbetarna kom segrande ur konflikten var att de lyckades bygga en bred intressegemenskap i huvudfrågan och att det är något som hyresgäströrelsen skulle ha nytta av.

Många som Proletären talade med kände sig stärkta och inspirerade av mötet. Nu börjar kampen mot marknadshyror på riktigt!