Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: Men åk inte då, Hatari!

Om de isländska Melodifestivalvinnarna är lika israelkritiska som de påstår borde de bojkotta Eurovision.

Om bodysynthgruppen Hatari åker till Tel-Aviv underminerar de bara bojkottrörelsen.
RUV

Årets isländska melodifestivalvinnare är det i schlagersammanhang lite udda bandet Hatari, med låten Hatrið Mun Sigra (Hatet skall segra). Det är hårdsynth med tonartshöjning och lär bli en snackis. Om Europas alla synthare ringer och röstar, som hårdrockarna gjorde när finska Lordi tävlade, kan det nog bli en del ”douze points” också.

Ja… förutsatt att tävlingen i Israel blir av. Men i nuläget pekar väl det mesta på att så blir fallet. Motståndet har varit ganska stort, men tyvärr illa organiserat, och inga större skandaler har kommit i vägen. 

Förutom musiken och lackkläderna har Hatari även fått en del uppmärksamhet för sin ”Israelkritik”. Det är inga salta grejer, men definitivt mer än vad man förväntar sig av en mellovinnare. Det ska de förstås ha all heder för… men varför tusan ställer de ens upp?

De skulle säkert få stöd av sin hemmapublik om de vägrade. Palestinasolidariteten är stark på Island, som var tidigt ute med att erkänna den palestinska staten. Till exempel har ett upprop som kräver att isländska public service bojkottar tävlingen samlat in nästan 30.000 underskrifter.

Hatari påstår att de vill använda Eurovision som en plattform för att nå ut med sina åsikter. Det håller inte riktigt.

Den israeliska staten älskar att visa att den tolererar kritik. Så länge den är modest och inte får några konsekvenser. ”Titta så demokratiska vi är, vi låter till och med artister som utmanat vår premiärminister till en brottningsmatch att uppträda i landet!” (apropå ett av Hataris utspel). 

Den israeliska staten älskar att visa att den tolererar kritik. Så länge den är modest och inte får några konsekvenser.

Israelisk media kör på samma linje. Jerusalem Post skriver att det ska bli spännande att se vad bandet bjuder på. Times of Israel har en lite mer reserverad hållning, men välkomnar dem att se landet med sina egna ögon för att senare revidera sin kritik. 

Hur Hatari gör återstår att se. Politiska budskap går ju emot tävlingsreglerna. Kanske smyger de in något i scenshowen, eller säger något kryddigt i sitt tacktal om de vinner, men då har de har ju ändå åkt till Tel-Aviv, dragit tittare och bidragit till att legitimera Israel som ett land man kan ha ett kulturellt utbyte med.