Hoppa till huvudinnehåll

­Nybro kommun: Kommunisterna får hyra lokal

Efter en tre månader lång utredning slår Nybro kommun fast att grundlagen gäller alla partier och att kommunen inte kan ha åsikter om vem som hyr.

Kommunisterna i Nybro får även i fortsättningen hyra Jutegården där de bland annat haft möte med Sven Wollter.
Arkivbild/Proletären

När Kommunisterna i Nybro tidigare i år bjöd in skådespelaren Sven Wollter till ett möte i Jutegården fick kommunen kritik för att över huvud taget hyra ut en kommunal lokal till Kommunisterna.

Kommunchefen Jan Darrell tillsatte därför en utredning som nu resulterat i riktlinjer för kommunala lokaler. Alla partier ska behandlas lika.

– Det finns yttrandefrihet, mötesfrihet och organisationsfrihet i landet, som står över lokala beslut från kommuner, säger Jan Darrell till Barometern.

– Kommunen har också objektivitetskrav och kan inte ha åsikter om vem som hyr.

Proletären / Johan Karlsson (K)

Johan Karlsson, ordförande för Kommunisterna i Nybro, säger till Proletären att beslutet inte kom som en överraskning eftersom det handlar om grundlagsskyddad mötesfrihet.

– Samtidigt vet vi att man aldrig kan lita helt på politikerna.

Kommunisterna i Nybro kommer nu att kräva att kommunchefen startar en utbildning om grundlagen för politikerna i kommunfullmäktige.

– Vi kommer också att titta på vad den här tre månader långa utredningen har kostat skattebetalarna. Vad kostar antikommunismen?

Borås stad beslutade tidigare i år att stänga ute Kommunisterna från kommunala lokaler. Det beslutet är både överklagat till Förvaltningsrätten och JO-anmält, och Jan Darrell ville först invänta JO:s beslut om Borås innan riktlinjerna i Nybro infördes. Nu är det istället Nybro som blir vägledande för andra kommuner där antikommunister försöker driva igenom antidemokratiska riktlinjer.

– Vi firar beskedet genom att hyra Jutegården redan i augusti för ett möte om vår politik, säger Johan Karlsson.