Hoppa till huvudinnehåll

Palliativ vård hotas av nedskärningar

Ekhagens gästhem i Jönköping hotas med nedskärningar på över två miljoner kronor nästa år. Något som kan komma att försämra såväl vården som arbetsmiljön, menar personalen som Proletären talat med.

Den palloiativa vården på Ekhagens gästhem hotas av nedskärningar.
Piksit/genrebild

I 20 år har Jönköpings kommun bedrivit palliativ vård på Ekhagens gästhem. Här finns personal med specialistkompetens, miljön är lugn och rummen har gott om plats för besökande, även övernattning. Men nu är gästhemmets framtid hotad.

Kommunen vill dra ner med hänvisning till att regionen ska utveckla och ta ansvaret för den palliativa vården. Hur ansvarsfördelningen ska se ut är långtifrån klart och en utredning, som ska vara klar i februari nästa år, är tillsatt.

Personalen informerades på ett möte för ett par månader sedan. Sedan dess har de försökt få besked från politikerna men svaren har varit svävande och frågan bollas mellan kommun och region.

Personalen drog igång en namninsamling och fick snabbt in 3.000 namn. Att gästhemmet är viktigt har framgått av många av reaktionerna. Men trots det klubbade den styrande koalitionen, S, C, MP och L, med stöd av V igenom en nedskärning på 2,2 miljoner kronor för 2021.

– Min bild är att man under tiden ska stärka upp den specialiserade sjukvården i hemmen och de palliativa teamen, säger Jerry Hansson (V) till Jönköpings-Posten.

Sjukvård i hemmen eller palliativa team kan inte ersätta den vård som ges på gästhemmet. På gästhemmet kan döende och anhöriga få stöd, barn kan ta avsked utan att skrämmas av sjukhusmiljö och personalen är utbildad för och vana vid döendet.

Helene Rygert, distriktssköterska som arbetat på gästhemmet sedan starten, ser risker med att patienter med stora vårdbehov istället placeras på korttidsboende.

– Där har man inte alls den bemanning och den miljö som krävs. Vi har alltid sjuksköterska i huset som kan ge snabb hjälp och bedömning för symptomlindring. Behovet är individuellt och kan behöva anpassas från gång till gång.

Privat / Malin Parsmo

Under tiden som regionen ”stärker upp” ska det alltså skäras ner på Ekhagens gästhem. Malin Parsmo, sjuksköterska på gästhemmet är rädd för att beslut tas innan vården kan ersättas på annat håll.

– Alla vill inte dö hemma eller på sjukhus, och i vissa fall har gästhemmet varit det enda alternativet på grund av svåra symtom eller familjeförhållanden. Jag vet att kommunen är stolta över att kunna erbjuda vården. Istället för att tänka tanken att dra ner på platser borde man se efter alternativ finansiering, kanske tillsammans med regionen.

Besparingen på 2,2 miljoner motsvarar en och en halv plats. Gästhemmet har tio platser. Förra året tog de emot 117 patienter, den yngsta 28 år och den äldsta 99 år. Tar man bort en plats blir det många som nekas plats, innan något alternativ finns färdigt.

Men enligt personalen på gästhemmet är det inte så enkelt – ett tomt rum är i sig inte en besparing. Risken är istället att det blir en sämre vård för patienterna, ökad stress för personalen och att man tvingas använda fler timanställda. Kommunen har sagt sitt. Personalen väntar nu in utredningen samt hur regionen agerar. 

– Vi är inte rädda för förändringar, men det vore en stor förlust om vi tvingas stänga, avslutar Malin Parsmo.