Hoppa till huvudinnehåll

Presidentkartellen styr i Honduras

Det lilla centralamerikanska landet Honduras hamnade i blickpunkten i slutet av oktober då en flyktingkaravan med tusentals av de fattigaste inledde en marsch mot USA. Bakom lämnade de vad de kallar för ”mardrömmen Honduras”, präglat av hunger och statsterrorism. Dick och Miriam Emanuelsson granskar korruptionens och maffiaherraväldets Honduras.

President Juan Orlando Hernandez inspekterar den Militära Polisen (PMOP), som sätts in mot oppositionen.
Presidencia

Den verkliga makten, Honduras ekonomiska elit, är som en parasit. Det menar vänsteroppositionen och pekar på hur de senaste två presidentfamiljerna är genomsyrade av korruption med stöld av allmänna medel och inblandning i narkotikakartellerna. De anklagas för att ha stulit 320 miljoner dollar från den allmänna sjukvården i ett land där operationer ställs in för att det inte finns bedövningsmedel.

– Situationen är mycket kritisk i Honduras och folk ser ingen möjlighet till en politisk-ekonomisk förändring.

Det sade Bartolo Fuentes, journalist och en av grundarna av vänsterpartiet Libre, Libertad y Refundacion, till Proletären samma dag som flyktingkaravanen lämnade Honduras andra stad, San Pedro Sula, den 13 oktober. Fuentes var överraskad över att antalet som skulle följa med karavanen under en natt hade ökat från uppskattningsvis 130 till 1 350 personer.

När karavanen anlände till gränsen mot USA efter drygt sex veckor och 4300 kilometers vandring över berg, floder och militariserade gränsposteringar hade antalet stigit till närmare 10.000 personer.

Miriam Emanuelsson / Bartolo Fuentes

– Karavanen synliggjorde på ett dramatiskt sätt Honduras ekonomiska och sociala situation, säger Bartolo Fuentes när vi pratar med honom två månader senare.

Såväl Donald Trump som Honduras omstridde president, Juan Orlando Hernandez, överrumplades av kraften och beslutsamheten bland karavanens deltagare om att lämna Honduras bakom sig. Trump kallade flyktingarna för terrorister och kriminella som vill invadera USA medan vice president Mike Pence i sin tur anklagade Venezuela för att finansiera karavanen via Bartolo Fuentes.

Bartolo Fuentes menar att det i själva verket råder det motsatta förhållandet. Det är USA som invaderat Honduras, framförallt efter den USA-stödda statskuppen 2009. Här finns flera USA-baser, den största är Palmerola där US-Air Force landar med militärer. Ingen kräver att de ska visa pass eller visum.

– I Honduras lever 50.000 gringos. I stället för samma skyldigheter som honduranerna får de privilegier.

Han nämnder de 350 amerikanska snabbmatskedjor som är undantagna skatt medan honduranska motsvarande restauranger betalar skatt.

– Vi är invaderade av Chiquita och Dole som förfogar över 100.000 hektar av den bördigaste marken i landet. 1999 upphörde det hundraåriga tillståndet för att bedriva verksamhet för dessa företag för vilken de inte betalat en enda dollar i ”hyra”. Men 1999, när de skulle återlämna marken till den honduranska staten, legaliserades i stället deras innehav genom den nyliberala lagen ”Modernisering av landsbygden”.


Under elva år tillhörde Santos Rodriguez den militära underrättelsetjänsten med uppgift att bekämpa den organiserade brottsligheten i de regioner i Honduras som den så kallade kokainkorridoren går igenom. Men i oktober 2016 tog det slut.

Två år tidigare hade han förmedlat uppgifter till sitt högre befäl, en general, som visade att president Juan Orlando Hernandez´ yngre bror, Antonio ”Tony” Hernandez, var djupt inblandad i kokaintransporten genom Centralamerika och Honduras.

Dessutom meddelade han att ”presidentgardets fordon tog emot mindre flygplan från Colombia som lossade ’resväskor’ klockan 2-3 på natten i två avlägsna regioner där kokainet från Colombia passerar”. Dessa uppgifter ledde till att Santos Rodriguez spärrades in två år på en arméförläggning.

Miriam Emanuelsson / Santos Rordriguez

När han släpptes i oktober 2016 avskedades han från armén med ”vanhedrande” betyg. USA-ambassaden anklagade honom för att vara spindeln i en plan att mörda USA:s ambassadör i Honduras. USA:s narkotikapolis DEA sade att hans familj kunde råka illa ut om Santos Rodriguez vägrade skriva under att han stod i tjänst hos knarkkartellen ”Los Cachiros”.

Men den 23 november i år var det i stället ”Tony” Hernandez som greps på flygplatsen i Miami. Åklagaren i New York anklagar presidentens bror för att ha deltagit i smuggling av tonvis med colombianskt kokain till USA. Tre livstidsstraff blir domen om ”Honduras Tony Montana” fälls på alla punkter. Bakgrunden är att ”Los Cachiros”, vars ledare överlämnade sig till USA i februari 2015, därefter har lagt korten på bordet.

– Vårt kommando opererade i gränslandet mellan Nicaragua-Honduras i regionen Mosquitia. Vi hade under elva år samlat information med ett väl utbyggt nätverk. En dag ringde vår informatör som lyckats infiltrera kartellen och sa att ”Tony” Hernandez’ helikopter hade lastat 600 kilo kokain i Costa Rica men behövde gå ner i Mosquitia för att tanka, på sin resa norrut.

Det berättar denne tidigare underrättelseagenten Santos Rodriguez för Proletären när vi sammanstrålar på en plats i huvudstaden. 

Utanför står hans livvakt med en revolver i byxlinningen, som i en colombiansk knarksåpa. Under nära en timme berättar Santos Rodriguez en historia som nog skulle få många att lyfta på ögonbrynen. Som att han erbjöds en miljon dollar för att acceptera att helikoptern skulle kunna landa för att tanka. Men han tackade nej. Det blev också hans fall som yrkesmilitär.

– ”Kapten”, sa vår informatör, ”ni har försatt er i en omöjlig situation”! ”Varför det?”, frågade jag och han svarade: ”Helikoptern tillhör presidentens bror och hans ’kompanjon’, försvarsminister Samuel Reyes”. Reyes är kusin till presidenten.

Santos Rodriguez och hans kommando förflyttades från Mosquitia och strax därefter fick han tillbringa två år instängd på en armébataljonHan uppger att alla spår går mot president Hernandez.


För nästan exakt ett år sedan, den 17 december 2017, avbröts alla nyhetssändningar i Honduras av nyheten att presidentens syster och minister i hans regering, Hilda Hernandez, hade förolyckats i en helikopterolycka i otillgänglig terräng, inte långt från USA-basen Palmerola. Journalister och räddningsmanskap fick inte tillstånd att gå in i området förrän efter 15 timmar. Då hade hennes kropp redan förflyttats till staden San Pedro Sula för påstådd kremering efter beslut av presidenten. Men ingen såg hennes kropp eller något obduktionsprotokoll.

Redan från början fanns tvivel och den allmänna meningen bland många honduraner var att det var en manöver för att undgå att ställas inför rätta. Hilda Hernandez hade nämligen pekats ut som spindeln i ”Familje- och presidentkartellen Hernandez” och regeringspartiet Partido Nacionals beslag av miljoner dollar taget från det fattiga Honduras allmänna medel.

För bara några veckor sedan avslöjades hur denna stöld, döpt till ”Fallet Pandora”, hade gått till. Fernando José Suarez Ramirez, en förtrogen i den högsta ledningen för regeringspartiet lade korten på bordet och beskrev hur han och 36 andra personer inom regeringspartiet var delaktiga i att flytta 283 miljoner Lempiras, cirka 100 miljoner svenska kronor, från det honduranska jordbruksministeriet till regeringspartiets och presidentkandidaten Juan Orlando Hernandez´ valkampanj. Sammanlagt säger sig Suarez ha varit inblandad i att tömma fyra olika statliga myndigheter på pengar.

Miriam Emanuelsson
Skyltarna: ”Ut med JOH [Juan Orlando Hernandez]" och ”De [USA] gillar att invadera länder men inte att andra kommer till er utan tillstånd. HYCKLARE".

Hans chef var Hilda Hernandez, presidentens syster, politisk kampanjledare för presidentvalkampanjen och allmänt betraktad som en ”iskall person”.

Fernando José Suarez Ramirez’ advokat Omar Menjivar karaktäriserar korruptionen kring familjen Hernandez som en ren maffiastruktur, efter hur den beskrivits av hans klient.

– Det som har hänt var resultatet av beslut, planering, genomförande och övervakning av en brottslig organisation. Tyvärr är det de som styr Honduras. Den kriminella organisationen hade en verkställande ledning och den ledningen utgjordes av ingen mindre än Hilda Hernández. Men det var genom delegation och kännedom av republikens nuvarande president som det verkställdes.

Miriam Emanuelsson
Demonstration till stöd för flyktingarna.

Dessa är ledarna, sammanfattade advokat Menjivar som är väl medveten om vilken politisk dynamit uttalandet utgör och att 151 av hans kollegor mördats i Honduras sedan 2002. Menjivar, hans fru och till och med hans treåriga dotter står nu under dödshot.

Kände president Hernandez att jorden brände under hans syster? Utnyttjades en helikopterolycka för att ”begrava” det osedda liket och på så sätt vinna tid för att gömma bevis och eliminera eventuella ”svaga länkar”?

I Honduras, detta okända land på den amerikanska kontinenten, är allt möjligt. Frågan är när USA kommer att sätta stopp för vad honduranerna anser vara en ”presidentkartell”?

Bakgrund

Honduras i maffians grepp

Immigranter

Under november månad grep USA:s gränspolis och militär 9174 honduranska familjer som tagit sig in på USA-territorium. I oktober var siffran 8419, en ökning med 755 familjer. Människorättsorganisationer anklagar USA för att ha använt gummikulor och tårgas för att stoppa migranterna.

Mexiko

Under den nye presidenten distribueras ID-kort till de uppskattningsvis 10.000 honduranska migranter som finns i de mexikanska gränsstäderna Tijuana och Mexicali samt Tapachula, vid gränsen mot Guatemala. De senare, cirka 3500 flyktingar, önskar stanna i Mexiko och söker flyktingstatus, uppger den mexikanska kommissionen för stöd till flyktingar, COMAR. Med ID-korten kan flyktingar söka arbete och få rätt till sjukvård i Mexiko.

Våldet

I en rapport som utarbetats av Observatoriet för Kartläggning av Våldet på Honduras största universitet UNAH, framgår det att mer än 21.000 ungdomar mördats under åren 2010-2016. Ett i raden av exempel är den 24-årige universitetsstuderanden Ivan Mejias som greps, torterades och brändes med ett bildäck den 7 december i år.

En korrumperad presidentfamilj

Porfirio Lobo Sosa var president i Honduras 2010-2014 för partiet Partido Nacional. Knarkbaronen Devis Leonel Rivera Maradiaga uppgav i mars 2017, inför en domstol i New York, att hans kartell, ”Los Cachiros” finansierade valkampanjen för Lobo 2009 med 500.000 dollar via hans son Fabio Lobo i utbyte mot ”gentjänster”.

På festen senare i Lobos hus deltog Rivera i sällskap med presidentens bror, parlamentsledamöter, landets säkerhetsminister tillika chef för den militära underrättelsetjänsten Julian Pacheco Tinoco, samt den förre säkerhetsministern tillika CIA:s man i Honduras under 1980-talets Contraskrig mot sandinisterna i Nicaragua, Oscar Alvarez.


/

Oscar Alvarez är brorson till Gustavo Alvarez Martinez, en blodbestänkt general, chef för de väpnade styrkorna under första hälften av 1980-talet, uppbackad av John Negroponte som vid tillfället var USA-ambassadör i Tegucigalpa. Martinez var grundare av dödsskvadronen Bataljon 3-16 som grep, torterade och förde bort cirka 200 honduranska vänster- och folkledare. Martinez greps och avrättades den 25 januari 1989 av gerillagruppen Chinchoneros (el Movimiento Popular de Liberación Nacional).

Lobos fru, Rosa Elena Bonilla de Lobo sitter fängslad sedan ett halvår, anklagad för miljonförskingring under sin tid som presidentfru. Sonen Fabio Lobo erkände i en rättegång i USA tidigare i år att han var en av ”Los Cachiros” och dömdes till 24 års fängelse.

Ramón Lobo Sosa är bror till den förre presidenten Lobo och sitter fängslad anklagad för att med Wilfredo Cerrato, far till styrelseordföranden i Honduras Centralbank, ha försnillat drygt tre miljoner kronor av allmänna medel via 84 checkar som skrevs ut från presidentpalatset under Lobos mandatperiod.