Hoppa till huvudinnehåll

Skolstrejk mot nedskärningar i Majorna

Föräldraföreningen på Karl Johansskolan i Majorna i Göteborg utlyser skolstrejk efter att ledningen plockar bort 15 heltidstjänster.

Många skolbänkar kan stå tomma vid terminsstart på Karl Johansskolan. Föräldrar uppmanar till skolstrejk mot nedskärningar.
Wikimedia Commons

Vid terminsstarten den 8 januari kan flera klassrum på Karl Johansskolan i Göteborg stå tomma. Föräldraföreningen på F-6-skolan har nämligen utlyst en skolstrejk. Anledningen är att ledningen valt att plocka bort 15 heltidstjänster.

– Vår förhoppning är att de backar på antalet nedskärningar. Vi vill också att ledningen presenterar en bättre riskanalys än ”det löser sig”. Det är flera hundra barn som drabbas, säger Anna Beskow, ordförande i föräldraföreningen på skolan, till Proletären.

Skolans rektor, Nahid Rezaei, har tidigare sagt i SVT att skolan måste anpassa sig till sin budget.

Marie Sandstig, chef för utbildningsområde 3 i Göteborg, skriver i ett mejl till föräldraföreningen att Karl Johansskolan ”använt mer pengar än de fått och i denna nya ekonomimodell får de ta med sig underskott till nästa år”. I stycket efter skriver hon att ”det finns inga extra pengar att dela ut som det ser ut nu.”

– Dom säger att det inte kommer påverka någon. Men det är redan brist på resurser och personal, säger Anna Beskow.

En sak som föräldraföreningen uppmärksammat är att flera elever i årskurs 6 inte fått individuella betyg i vissa ämnen. Frånvaro i skolans ordinarie arbetslag har skapat en situation där underlagen helt enkelt inte finns. Att skära ned på personal i detta läge kan strida mot skollagen, menar Anna Beskow.

Kommer strejken att rikta sig mot mer politiska frågor? Till exempel att kommunen måste skjuta till mer pengar till grundskolan.

– Intresset för den här strejken växte så snabbt. I nuläget är det bara fokus på vår skola. Men det krävs ju mer pengar till skolan överlag. Vi kan tänka oss att göra ett större upprop beroende på hur detta går.

Privat / Anna Beskow är ordförande i föräldraföreningen som utlyser skolstrejk på Karl Johansskolan

I Göteborgs kommun är det inte bara Karl Johansskolan som lider av underfinansiering. Grundskolenämnden i kommunen redovisade i slutet av 2019 ett underskott på 171 miljoner kronor. 2020 ser inte bättre ut.

Den högerstyrda kommunen ökade grundskolebudgeten med endast 2,9 procent för 2020. En procentsats som efter inflation och löneökningar för personal inte lämnar ett särskilt stort utrymme till förbättring för skolor som Karl Johans.

Samtidigt som grundskolenämnden är underfinansierad väntar ytterligare nedskärningar i Göteborg.  Kommunen väntas göra en vinst på närmare en miljard kronor under 2020. Året efter är den planerade vinsten nästan dubbelt så stor. Cirka 1,7 miljarder kronor.