Hoppa till huvudinnehåll

Socialister i Sri Lanka: ”En enad nation kan besegra terrorn”

– Terrorattackerna i Sri Lanka är ett trauma för hela nationen, säger Madhubhashini Kalpana från den socialistiska studentorganisationen SSU till Proletären. Både SSU och moderpartiet JVP kräver att dåden utreds och uppmanar till enhet mellan landets olika religiösa och etniska grupper.

Star of Mysore/Proletären

Sri Lanka befinner sig fortfarande i chock efter de fruktansvärda terrordåden på påskdagen. Dödssiffran har stigit till 359, och väntas fortfarande stiga ytterligare eftersom många vårdas för allvarliga skador. En liten lokal terrorgrupp med kopplingar till Islamiska staten pekas ut som skyldiga, och ett 40-tal har gripits misstänka för inblandning i dåden.

August Eliasson/Proletären / Kalpana Madhubhashini, internationell sekreterare för Socialistiska studentförbundet (SSU) i Sri Lanka

– Det är ett trauma för hela nationen. Vi har varit med om ett 30 år långt inbördeskrig som slutade för 10 år sedan. Detta var den värsta attacken sedan den tiden, och det verkar ha varit en välplanerad attack, säger Madhubhashini Kalpana, internationell sekreterare för Socialistiska studentförbundet i Sri Lanka, knutet till kommunistiska Folkets befrielsefront (JVP), till Proletären.

Den lokala islamistiska terrorgruppen National Thoweeth Jama’ath, misstänks lika bakom attackerna. Samtidigt har filmer spridits på webbsidor kopplade till Islamiska staten, där det internationella terrornätverket tar på sig dådet och Sri Lankas premiärminister har sagt att flera gripna rest till länder som Syrien och Irak.

Regeringen har fått ta emot kraftig kritik för att den ska ha ignorerat underrättelseinformation om att terrordåd planerades, och oppositionen, inklusive JVP, menar att säkerheten inte varit tillräckligt hög. Madhubhashini Kalpana menar att terrordåden kommer att påverka både den viktiga turismen och utländska investeringar i landet.

– Som parti måste vi nu påvisa och kritisera misstagen som regeringen och myndigheterna gjort. Samtidigt stödjer vi de utredningar som pågår så att det kan säkerställas att ingen fakta hemlighålls.

I Sri Lanka är många nu oroliga för att terrorattackerna kan stärka motsättningar mellan religiösa grupper i landet. Madhubhashini Kalpana påpekar att de misstänkta islamistgrupperna i sig inte är kopplade till den muslimska befolkningen i landet, utan är en del av internationella terrornätverk.

– Det viktigaste just nu är att upprätthålla fred och lugn i allmänheten, och mellan olika etniciteter. Sedan ett par år har vår studentorganisation och vårt ungdomsförbund, tillsammans med JVP, arbetat för att stärka freden och broderskapet mellan alla etniciteter i landet, och det kommer vi att fortsätta med, säger Madhubhashini Kalpana som nu hoppas att Sri Lankas folk kan enas mot den reaktionära och splittrande terrorismen.

– Terrorismen har ingen etnicitet eller religion. Som ett multietniskt land måste vi se bortom etniska olikheter och bemöta och besegra den växande terrorn som en enad nation.