Hoppa till huvudinnehåll

Bostadskamp i Göteborg: Spannlandsgatan vägrar hyreshöjningar

Hyresgästerna på Spannlandsgatan i Göteborg är inte emot Familjebostäders förslag på renoveringar. Men de vägrar acceptera 38-procentiga hyreshöjningar.

Lotta Klemensson, Ralf Berntsson och Eva-Britt Törnqvist.
Artur Szandrowski

I våras möttes hyresgästerna på Spannlandsgatan i Högsbo, Göteborg av ett besked. Deras värd, kommunala Familjebostäder, ville genomföra stora renoveringar.

Ingen var emot renoveringarna i sig, många saker behöver åtgärdas i den snart 60 år gamla fastigheten. Men Familjebostäder ville höja hyrorna med 38 procent i samband med dem. 

Denna hyreshöjning, på 2000 konor eller mer, skulle bli en omöjlighet för Spannlandsgatans många pensionärer och ensamstående. 

Lotta Klemensson, Ralf Berntsson och Eva-Britt Törnqvist från Aktionsgruppen Spannlandsgatan som bildades i somras, träffar Proletären utanför sin lokal. En ihoprullad banderoll står ställd mot väggen. ”Nej till bruksvärde, Nej till marknadshyra”. 

– Det var många i huset som upplevde att det var en stor press att skriva på. Och att det i princip inte var någon idé att säga nej. Att det skulle bli rättsliga åtgärder om man inte gjorde det. I efterhand har många ångrat sig, säger Lotta Klemensson.

En tredjedel av hushållen flyttade kort tid efter beskedet. Men 80 procent av de 66 återstående hushållen skrev på ett upprop med krav på omförhandling. 

Lotta Klemensson, Ralf Berntsson och Eva-Britt Törnqvist upplever att Familjebostäder försöker påverka fler att flytta. Bolaget har varit ”snälla nog” att erbjuda hyresgäster som inte har råd med lyxrenoveringarna nya, billigare lägenheter i andra hyreshus.

En medveten strategi, säger Aktonsgruppen. En tom lägenhet är lika med ett ja till renovering.

– Det är inte rätt att de gör så, säger Eva-Britt Törnqvist.

Nu i oktober, efter månader av möten, demonstrationer, insändare och debattartiklar backar Familjebostäder från sitt ursprungliga förslag. Men inte hela vägen.

Deras nya bud är en hyreshöjning på 29 procent.

– Ganska generöst och väl avvägt, säger Familjebostäders styrelseordförande Helén Olsson (MP) till Hem & Hyra.

Men för hyresgästerna känns en tredjedel högre hyra långt ifrån ”generöst”. De vill se ett nollalternativ. 

– Kampen fortsätter, säger Ralf Berntsson.