Hoppa till huvudinnehåll

Strejken gav resultat för uppsagda på Nissan

När biltillverkaren Nissan i maj offentliggjorde att fabriken i Barcelona skulle stängas, gick arbetarna ut i strejk. Företaget har nu tvingats gå med på att hålla fabriken öppen till slutet av 2021.

Arbetarna blockerade en motorvägsinfart till Barcelona efter att de blivit varslade.
Manu Mitru

Det var den fjärde maj som arbetarna på Nissans tillverkningsfabriker i Barcelona gick ut i strejk mot bolagets nedläggningsplaner. Och i förra veckan ledde kampen till seger: arbetarna tvingade den japanska biltillverkaren att skriva på ett avtal om full produktion till slutet av nästa år.

Avtalet garanterar jobben kvar på fabrikerna i Zona Franca, Montcada och Sant Andreu i Barcelona, medan regeringen söker en ny investerare till anläggningarna. Istället för att kastas ut i omedelbar arbetslöshet får arbetarna nu mer tid att söka nya jobb, och arbetare över en viss ålder kan garanteras förtidspension.

Avtalet innehåller också kraftigt förbättrade avgångsvederlag och Nissan förbinder sig att se över hur de gamla anläggningarna kan rustas upp för att bättre motsvara nutida krav. Arbetarna röstade om avtalet som godtogs närmast enhälligt med endast ett fåtal röster däremot.

– Tre månader efter att företaget offentliggjorde  en total nedstängning har vi lyckats få till ett bra avtal. Vår uppgift är att rädda jobben och att (bil)industrin fortsätter att existera. Det har vi uppnått. Enigheten bland arbetarna har har varit den viktigaste faktorn i det vi gjort, säger Raúl Montoya, sekreterare för industrifacket USO.

En annan orsak till att Nissan tvingades skriva på avtalet, var att arbetarna vägrade gå i tysthet. När strejken utlöstes i början av maj fick de strejkande bilarbetarna i Barcelona omedelbart stöd från arbetare över hela Spanien. Nissanarbetarna reste runt till andra bilfabriker i landet, och lokala arbetargrupper demonstrerade och informerade utanför Nissanaffärer och -anläggningar runt om i landet.