Hoppa till huvudinnehåll
Av

Efter olyckan i Ludvika – Byggnads kritiserar Skanska

Tolv arbetare skadades när en byggställning kollapsade vid bygget av en överfartsbro i Ludvika. Allt fler pekar nu på anlitandet av utländska underentreprenörer som bidragande orsak till olyckan.


Den 13 juli under bygget av en ny överfartsbro i Ludvika sker det som inte får ske. Under tiden som arbetarna fyller en form med betong på byggarbetsplatsen viker sig byggställningen som ska hjälpa till att hålla ihop densamma.

Resultatet blir att formen spricker under trycket av betongen och ett tiotal arbetare störtar till marken och flera begravs i rasmassorna. Totalt tolv arbetare skadas och fyra av dessa mycket allvarligt, två kommer senare att flygas till universitetssjukhuset i Uppsala respektive Örebro.

Huvudansvarig för bygget efter att ha vunnit Trafikverkets upphandling är den svenska byggjätten Skanska. Dock valde Skanska direkt efter vunnen upphandling att sälja projektet till en polsk underentreprenör.
I skrivande stund utreds olyckan av så väl polisen som Arbetsmiljöverket. Trots detta har tvisten om ansvaret för olyckan redan startat.

Platschefen hos den polska underentreprenören hävdar att formställningen var felkalkylerad.

– Det var ett svenskt företag som ansvarade för byggnadsställningarna som håller uppe formen man gjuter betongen i och så som jag ser det så måste någon ha kalkylerat det fel för vi gjorde inte något fel, säger han till Aftonbladet.

Det går alltså att konstatera att fler underentreprenörer var inblandade.

Byggnads har gått ut med hård kritik mot Skanska.

– Det här är ett typiskt fall när de företag som utgett sig för att göra jobbet säljer vidare det till en underentreprenör. Man måste kunna lita på att då till exempel Skanska ska göra jobbet och ingen annan, säger Kim Söderlund ordförande i Byggnads Gävle-Dala till Dalarnas tidningar.

Kim Söderlund berättar att liknande olyckor skett innan, vid bygget av Mall of Scandinavia och Vattenfalls huvudkontor i Stockholm.

– Vi har sett liknande incidenter förut, och den gemensamma nämnaren är att kontraktsvinnarna säljer ut arbeten till underentreprenörer, säger han till DT.

Ingen av de inblandade i olyckan var medlemmar i facket, enligt Byggnads ombudsman i Dalarna, som intervjuas i tidningen Arbetet.

I en intervju med Dalarnas Tidningar är Skanskas presschef Edvard Lind tydlig med att man absolut inte ska dra några likhetstecken mellan kedjan av underentreprenörer och olyckan. Han ställer sig oförstående till Byggnads kritik mot Skanska.

– Vi känner inte alls igen den bilden. I det här fallet tog vi in en underentreprenör för att gjuta betongen. Att ha all kompetens i ett och samma bolag är inte rimligt, säger han till Dalarnas Tidningar.

Karl Gustav Nilsson