Hoppa till huvudinnehåll
Av

Masstöd för reformer

Syriska folket visar sitt stöd för president Bashar al-Assads reformplaner. Det hade kunnat vara en rubrik i våra stora medier efter de massiva folkliga manifestationerna runt om i Syrien.


Tisdag 21 juni gick nämligen hundratusentals eller miljoner människor över hela landet ut på gatorna för att demonstrera sitt politiska stöd för den sittande presidenten.

Dagen innan hade Bashar al-Assad hållit ett tal där han fördömde den utländska konspirationen och samtidigt pekade på skillnaden mellan det lilla fåtalet utlandsstödda sabotörer, de något fler kriminella som utnyttjat tillfället samt de många människor som demonstrerat fredligt och reser fullt legitima krav på reformer.

Han talade också om parlamentsval i augusti och ett konkret reformpaket i september, inklusive nya lagar om politiska partier och pressfrihet.

Demonstrationerna till stöd för Assadregimen är inget påhitt av syriska statliga medier. Vi kan inte veta om det var miljoner som syrierna hävdar, hundratusentals som kinesiska nyhetsbyråer rapporterar eller tiotusentals i Damaskus vilket påstås av Associated Press, världens största nyhetsbyrå. Av bilderna går det bara att avgöra att det är många människor som demonstrerar. Myllret påminner Tahrirtorget i Kairo.

Det är inte första gången under den oroliga våren som syrier gått ut på gatorna till stöd för sin president och ledning. En liknande landsomfattande demonstrationsdag genomfördes i mars och flera mindre protester mot utländsk inblandning i landets inre angelägenheter har genomförts.

Sådant rapporteras inte alls eller sparsamt i våra stora medier. Det passar uppenbarligen inte in i den förenklade och förvanskade bilden att många syrier föredrar den sittande regimen framför att underkasta sig västvärlden.