Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ramsey Clarke: ”Bekämpa USA:s aggressionskrig”

Här publicerar vi det tal som USA:s tidigare justitieminister Ramsey Clarke höll den 25 juli i staden Sinzon, Nordkorea.


Så vackra ni är inför mina ögon. Under min andra resa hit vill jag tacka det heroiska folket i detta stora land för ert motstånd mot aggressionskriget som utfördes mot er av mitt eget land, Amerikas förenta stater.

Genom att vinna över USA-styrkorna så försvarade ni världsfreden. Ni stoppade ett aggressionskrig, ni avslutade ett aggressionskrig och ni hindrade USA att ockupera hela landet hela vägen upp till den gemensamma gränsen med Kina och Ryssland, något som skulle skapat många problem under de kommande åren.

Världen inser vilket fruktansvärt pris ni betalade och äger en stor skuld gentemot er. Även uppslagsverket Britannica, vårt viktigaste uppslagsverk för information, säger att fyra miljoner sexhundra tusen koreaner dog som ett direkt resultat av USA:s väpnade aggression under de tre åren 1950 till 1953. Krig är alltid ett helvete.

Vi står inför en farlig framtid. Det är en tvingande nödvändighet att vi erkänner att vi kan förstöra livet på denna vackra planet genom de vapen vi förfogar över.

Förra året vittnade jag i rättegång i USA där USA:s regering dragit fredsaktivister inför rätta. Det handlade om de kärnvapenbestyckade Trident-ubåtarna i Stilla Havet, där modiga amerikaner trängde sig in i marinbasen i delstaten Washington i Pudget Sound.

Bevisen som fredsaktivisterna dragit fram avslöjade att Stillahavsflottan ständigt har åtta kärnvapenbestyckade u-båtar till havs beredda under vatten hela tiden. De är sammantaget beväpnade med 400 kärnstridsspetsar och raketer.

Det finns två sorters stridsspetsar, en sort är tio gånger kraftigare än den som fälldes över Hiroshima den andra stridsspetsen är 20 gånger kraftigare. Och detta bara från en kärnvapenraket av 400 som skulle kunna avfyras.

Vi måste avsluta den nukleära vapenkapplöpningen och eliminera nukleära vapen från jordklotet. Vi måste skaffa oss stöd från fredsälskande människor världen över, som de från Korea, för att bekämpa aggressionskrig från USA och en del av dess allierade. Krig som nu utvidgats till de stackas folken i Irak, Afghanistan, Libyen och ett halvt dussin andra länder medan ytterligare andra hotas.

Jag vet att ni beundras och respekteras för vad ni gjort över världen och era vänner är många. Vi behöver stå tillsammans i den framtid kampen.

Tack så mycket!