Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi låter oss inte skrämmas!”

Med den stora demonstrationen innan jul gav Kärrtorpsborna rasister och nazister svar på tal. Svenska Motståndsrörelsens medvetna provokation saknar all lokal förankring.


Margareta Noréus har bott längs linje 17 i sydöstra Stockholm i många år. Hennes egna barn är födda och uppvuxna här. Nu arbetar hon på en skola i Bagarmossen. Liksom tusentals andra deltog hon i den stora demonstrationen mot rasism och nazism dagarna innan jul.

– Jag tog upp frågan på ett APT-möte där lärare och personal samlats, berättar hon. Några på skolan hade varit med om nazisternas demonstrationsangrepp helgen innan. Det blev ett väldigt positivt gensvar, även från skolledningen. Både kollegor och elever ville demonstrera.

Under hösten har Svenska Motståndsrörelsen ökat sina aktiviteter i grannförorten Kärrtorp. Främlingsfientliga slagord och hakkors har klottrats på väggarna. En nynazistisk kampgrupp har övat på den lokala idrottsplatsen. Invånarna har känt sig olustiga och otrygga.

– Det var verkligen gemene man som kom, fortsätter Margareta Noréus. En maffig känsla! Överallt kända ansikten; grannar, från fotbollsklubben, olika förskolor. Demonstrationen tog udden av alla fördomar om att det är en liten grupp extremister som vill träffas för att slåss med rasister.

Linje 17 kantas av klassiska arbetarförorter. Antalet arbetarfamiljer, ensamstående mödrar och arbetslösa ökar ju längre tunnelbanan rullar ut från innerstadens centrum. De senaste decennierna har andelen invånare med utländskt påbrå blivit fler.

– Utan att överdriva kan jag säga att uppemot 70 procent av eleverna på Bagarmossens skola har invandrarbakgrund, hävdar Margareta Noréus. Flera av dem fick inte demonstrera för sina föräldrar i rädsla för bråk. Ledsamt, även om jag kan förstå hur de resonerar.

Den borgerliga bostadspolitiken har också slagit igenom. Hyresrätter har i rask takt omvandlats till bostadsrätter. Inte så sällan med baktankar om att skapa ”social stabilitet” i utsatta förorter. På sikt får tjockleken på plånboken allt större betydelse för vem som bor var.

– Men här har alltid funnits ett starkt motstånd mot rasism och främlingsfientlighet, understryker Margareta Noréus. Vi har aldrig haft några motsättningar på skolan trots att eleverna kommer från alla jordens hörn. Det är en tolerant och öppen stämning.

Margareta Noréus vittnesmål reser en viktig och avgörande fråga. Har den ökade nazistiska och rasistiska aktiviteten längs linje 17 sitt egentliga ursprung i lokala sociala konflikter eller ej? Nej, det mesta pekar på att så inte är fallet.

– För mig verkar nazisterna vara främmande figurer utan verklig förankring i området, svarar hon. Visst finns det en och annan balkong där det hänger en svensk flagga. Kanske någon missnöjd Sverigedemokrat. Men det här är en av Stockholms rödaste stadsdelar.

En genomgång av handlingar från Södertörns Tingsrätt ger svart på vitt. Dagarna efter den våldsamma demonstrationen 15 december anhölls 26 personer tillhörandes Svenska Motståndsrörelsen. Av dessa är endast två skrivna i Bagarmossen eller längs linje 17.

Tre av de 26 har häktats, misstänkta för våldsamt upplopp. En är Emil Hagberg, 29 år och ansvarig för SMR:s hemsida Nordfront. Han är skriven i Sunnansjö i Dalarna. Knappast någon Kärrtorpsbo, men sannolikt en av organisatörerna bakom den uppmärksammade hatattacken på förortstorget.

– Ja, jag vet att en av dem bor på en gata bort i Bagarmossen, konstaterar Margareta Noréus. Han blev gripen under den första demonstrationen. Men de flesta av dem har släppts. Därefter har även Bagarmossen blivit nersprejat med hakkors.

Av hemsidan Nordfront framgår det att nazihuliganernas attack var planerad. Förloppet skildrades i realtid och går i efterhand att följa minut för minut. Polisen hade kännedom om deras planer, men informationen ska inte ha kommit fram till ansvarigt befäl. Passiviteten höll på att sluta i en katastrof.

– Det är klart att polisen inte gjorde sitt jobb, poängterar Margareta Noréus. Nazisterna måste hållas borta från vanligt folk som bara uttrycker sin åsikt. Nu var det de som angrep en fredlig demonstration. Det är polisens sak att se till att så inte sker.

Men flera av demonstranterna samlade ihop sig och drev nazisterna på flykten. I spetsen gick Revolutionära fronten och AFA. En av antifascisterna har häktats, anklagad för att stuckit en kniv i en av Svenska Motståndsrörelsens hejdukar. Idag får hans familj hanka sig fram utan inkomst.

– Jag känner inte till detaljerna, resonerar Margareta Noréus. I en mening är de som slog tillbaka naturligtvis hjältar. Men jag är samtidigt rädd för att allt bråk skrämmer vanligt folk från att demonstrera. I dagsläget kan vi inte ha som linje att slåss med nazister. Då har vi gått på deras grej.

De våldsamma provokatörerna från SMR fick ordentligt svar på tal en vecka senare då 16000 personer, Kärrtorpsbor och tillresta, begav sig till idrottsplatsen för att manifestera. Liknande demonstrationer hölls över hela landet.

– ”Inga rasister på våra gator” kan låta som en enkel paroll, säger Margareta Noréus. Men demonstrationen var en mycket tydlig markering. Den visar glädjande nog att folk inte låter sig skrämmas. Jätteviktigt att det kom en snabb reaktion, direkt innan jul.

På den välfyllda idrottsplatsen i Kärrtorp talade uteslutande människor från lokalsamhället och Nätverket Linje 17. Trots närvaro var det inte kändisar och politiker som gavs företräde. Många av talarna brännmärkte den högerpolitik som banat väg för rasism och främlingsfientlighet.

– Jag tänker fortsätta att sälja Proletären utanför tunnelbanan som jag alltid har gjort, avslutar Margareta Noréus och skrattar. Jag har aldrig känt mig hotad. Det är så många som känner igen mig. Men oftast står vi två.