Hoppa till huvudinnehåll
Av

Försäkringskassans siffror visar mindre fusk


Färska uppgifter från Försäkringskassan visar att fusket med assistansersättning är betydligt mindre än tidigare uppskattningar. Man har undersökt totalt 20000 kontrollutredningar. 321 av dem gällde assistansersättning, vilket motsvarar 2 procent av det totala antalet utredningar under året.

Av de 3726 felaktiga utbetalningarna som upptäcktes rörde endast fyra procent assistansersättningen. Regeringens utredare uppskattade fusket till 13-14 procent. Det har talats om omfattande missbruk.

Personlig assistans omsätter cirka 24 miljarder kronor per år, så även om det är en försvinnande liten minoritet som fuskar så blir det stora belopp. Att det skulle röra sig om de belopp som regeringen och Försäkringskassan tidigare hävdat är nu motbevisat.

Media och beslutsfattare har målat upp en falsk bild av ett omfattande fusk med assistansersättningen. Det har använts som en förevändning för integritetskränkande kontroller och åtgärder som drabbar de som är i behov av hjälp. Siffrorna visar att åtgärderna inte står i proportion till problemet.