Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fackliga rådet, Newcastle, Australien


– Jag kommer från ett land stort som Europa men med bara 20 miljoner invånare. Det är ett rikt land men fattigt på progressiv politik.

Så inleder Gary Kennedy sitt tal på WFTU-kongressen. Fackliga rådet i Newscastle är en regional sammanslutning av 22 fackliga organisationer i den australienska regionen Hunter. De arbetar i stark motvind. Högerns maktövertagande 1996 inledde en mörk period i Australien.

– De stridbara fackföreningarna kämpade hårt. De oorganiserade, som utgör 60 procent av arbetarna, miste de flesta av sina rättigheter, säger Gary Kennedy.

Premiärminister John Howards regering införde strejkförbud, bekämpade kollektivavtalen, genomförde privatiseringar och sänkte skatterna för företag och rika. Byggföretagen skapade en egen polisstyrka att sätta in mot stridbara arbetare.

Den folkfientliga politiken ledde till en bred samling för ett regeringsskifte. 2007 vann socialdemokratiska Labour valet.

– Vad har då hänt sedan dess? frågar Gerry Kennedy. Har vi fått socialism? Nej. En progressiv socialdemokratisk politik? Nej. Socialdemokratisk politik? Nej. Lite bättre har det blivit, men i stort förs samma politik. Strejkförbudet är kvar, privatiseringarna fortsätter och byggföretagens polis finns fortfarande.