Hoppa till huvudinnehåll
Av

Familjefest för freden

Fredsloppet i Göteborg i helgen blev en strålande manifestation för solidaritet och människovärde. Sammanlagt sprang och promenerade 1100 personer under parollen ”En annan värld är möjlig”.


Fredsloppet arrangerades i lördags för 30:e året i rad av idrottsföreningen Proletären FF tillsammans med flera andra solidaritetsorganisationer, kulturföreningar och idrottsklubbar.

I strålande sensommarsol sprang och promenerade 1100 personer i alla åldrar för fred och solidaritet samtidigt som en lång rad artister framträdde på scenen. Publiken kunde bland annat njuta av körsång, palestinsk dans, flamenco och rap.

Överskottet från Fredsloppet går i år till två olika palestinska organisationer och hela dagen gick i palestinasolidaritetens tecken.

– Fram tills dess att Israels ockupation av Palestina upphör så kräver vi i Proletären FF och många med oss en total och fullständig bojkott av Israel, sa Proletären FF:s ordförande, Ingrid Frejd, i sitt tal.

Abu Mujahed från Children & Youth Center i det palestinska flyktinglägret Shatila i Libanon som gästade Fredsloppet tackade från scenen för stödet.

– Vi måste arbeta tillsammans hand i hand för freden, annars kommer ingen av oss att leva i fred.

Fredsloppet är en riktig familjefest för alla som vill fred och frihet. De allra minsta barnen kan tävla mot varandra i det korta Minifredsloppet, samtidigt som de äldre syskonen springer längre och lite mer på allvar. I klassen 5 km deltar både motionärer och vana tävlingslöpare, och för den som inte vill springa alls finns promenadklassen.

– Vi är väldigt nöjda med Fredsloppet i år, säger Hanna Frejd från arrangörsgruppen. Det gick långt över förväntan.

Deltagarna var mer än dubbelt så många i år jämfört med förra året och Hanna Frejd tror att framgången har flera förklaringar.

– Vi är fler arrangörsorganisationer i år och vi har genomfört Lilla Fredsloppet i både Bergsjön och Biskopsgården som gett oss en ny målgrupp. Jag tror också att många lockades av alla artister som uppträdde under loppet.

I år vilade också en aning stjärnglans över Fredsloppet. Långdistanslöparen Mikael Ekvall agerade medaljutdelare vid målgången och fotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage delade ut priser till de tre bästa i varje klass.

Redan om ett par veckor påbörjar arrangörerna arbetet inför nästa års Fredslopp som går av stapeln andra helgen i september och Hanna Frejd uppmanar alla att boka in det i kalendern redan nu.

– Fredsloppet är en viktig möjlighet till aktivt solidaritetsarbete.