Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Osäkra villkor dödar byggnadsarbetare

Två polska byggnadsarbetare är döda. Hur ska det gå att bedriva ett skyddsarbete när det saknas kollektivavtal och entreprenörerna följer på varandra i flera led?


Förra veckan hände det igen. Två arbetare omkom på en svensk arbetsplats. Ytterligare en arbetare skadades allvarligt och fick föras till sjukhus. Olyckan inträffade på bygget av ett nytt kraftvärmeverk i Värtahamnen i Stockholm.

Ett 50 ton tungt väggelement av plåt skulle lyftas av en kran. Arbetsmomentet ingick i monteringen av kraftverkets värmepanna. Elementet lossnade och föll mot en skylift. På skyliften stod en person, ytterligare två befann sig alldeles i närheten.

De omkomna har polskt ursprung och är födda 1977 och 1980. En sorglig jul väntar deras familjer och anhöriga. Men eftersom arbetarna inte är svenska medborgare räknas de inte in i den officiella olycksstatistiken. Sådana är EU:s regler.

Beställare av bygget är energibolaget Fortum. Arbetet är utlagt på två huvudentreprenörer, det svenska byggföretaget JM och det österrikiska företaget Andritz. Var och en av dessa sysselsätter i sin tur olika underentreprenörer. Totalt arbetar omkring 800 personer på bygget.

Byggnadsarbetareförbundet är mycket kritiskt till att kollektivavtal endast tillämpas på den del av bygget som faller under JM:s ansvar. Andritz har varit omöjliga att komma till tals med. Utan kollektivavtal saknas skyddsombud och ett reguljärt skyddsarbete.

Olyckan utreds nu av var för sig av Arbetsmiljöverket, polisen och Fortum självt. Arbetsmiljöverket har beordrat stängning av delar av arbetsplatsen. Till DN förklarar inspektör Håkan Olsson problematiken:

– Det är komplicerat att gå in och arbeta förebyggande på arbetsplatser med språkförbistring och utan skyddsombud. På ett bygge förändras riskerna dag för dag, och man måste arbeta med kontinuerliga riskbedömningar och information till alla på bygget. Det försvåras när skyddsorganisation saknas, de anställda talar olika språk, och har kanske heller inte med sig den säkerhetskultur vi är vana vid i Sverige.

Det senaste året har flera allvarliga olyckstillbud rapporterats till Arbetsmiljöverket angående bygget i Värtahamnen. I början av februari i år fick en svetsare föras till sjukhus efter att ha kommit i kontakt med ett strömförande armeringsjärn.

I början av september föll en ställningsbyggare nio meter ner på ett betonggolv. Även han fick snabbt åka till sjukhus där läkarna konstaterade en bruten underarm och revben, punkterad lunga och en sprucken ryggkota. Händelsen utreds av polis och åklagare.

I mitten av september klämde en man tre fingrar så allvarligt att han tvingas att besöka sjukhus. Händelsen inträffade då arbetaren skulle lyfta ett betongblock med vajer. Eftersom lyftanordningen var otillräcklig för arbetsuppgiften måste arbetaren ta hjälp av händerna.

De sista veckorna har arbetet skyndats på för att pågå dygnet runt. Det finns flera vittnesmål om stress, högt tempo och slarv med säkerhetsrutiner. På Andritz bygge i Växjö hände en liknande olycka tidigare i höst, dock utan personskador.