Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Bemanningsföretagen skapar en splittrad och otrygg arbetsplats”

Det blir svårare att få igenom viktiga frågor när alla är anställda på olika villkor, säger kommunisten och byggnadsarbetaren Dennis Andersson.


Dennis Andersson, byggnadsarbetare från Trelleborg beskriver hur byggbranschen förändrats.

• Kan du beskriva vad trygghet på jobbet innebär för dig?
– Jobben är uppstyckade nu, företagen säljer ut delar av jobben till bemanningsföretag. Det skapar en splittrad och otrygg arbetsplats där inte alla arbetare har samma rättigheter, säger Dennis Andersson.

Dennis Andersson har själv agerat för frågorna genom Byggnads och i Kommunistiska Partiets kampanj för trygga jobb och har fått mycket uppskattning och positiv respons bland sina arbetskamrater.

En av frågorna som drivits genom facket är kravet på att LO och sossarna står upp för det så kallade tiopunktsprogrammet.

- I helgen skickar de en riksdagsledamot som i regionfullmäktige ska berätta vad som händer. Min första reaktion var, om vi inte blir nöjda med svaret, vad händer då?

Alla frågor som rör trygghet på jobbet är frågor som Byggnads driver. I april kommer ett nytt avtal om huvudentreprenörsansvar, men i ett tillägg står att det bara gäller Byggnads medlemmar, inte hela byggmarknaden.

– Om avtalen inte gäller alla byggnadsarbetare så är det djungelns lag som fortsätter att råda, beskriver Dennis Andersson arbetssituationen för många inom byggnadsindustrin.

– Viktiga frågor på min arbetsplats handlar om att riva upp Lex laval och att få bort bemanningsföretagen med allt vad de innebär, säger Dennis Andersson som helt vill förbjuda bemanningsföretagen.

• Vilken betydelse har kollektivavtalen?
– Utan kollektivavtal står vi helt ensamma om något händer. Det kan handla om olyckor eller konkurs. Utan kollektivavtal är vi helt rättslösa, menar Dennis Andersson som fortsätter att driva de viktiga frågorna om arbetsrätt på sin arbetsplats.

• Vad blir konsekvenserna av otryggheten?
– Inom den här branschen handlar det mycket om säkerhet på arbetsplatsen, säger Dennis Andersson. Löner dumpas och arbetare ställs mot varandra och den viktiga sammanhållningen i kollektivet försvinner. Det blir svårare att få igenom viktiga frågor när alla är anställda på olika villkor.