Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kommunalavtal för ökad splittring

Kommunals avtal med SKL och Pacta ökar splittringen på arbetsplatserna, både mellan olika yrkesgrupper och mellan undersköterskorna. Den extra satsningen kostar dessutom inte en krona för arbetsköparna.


”Ett historiskt avtal för jämställda löner”. Så låter det från Sveriges största fackförbund Kommunal efter att ett nytt treårigt kollektivavtal tecknats med arbetsköparna i Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Pacta. I själva verket är det ett avtal som leder till mer splittring, både mellan olika grupper av kommunalarbetare och mellan undersköterskor.

I avtalet som undertecknades 29 april och gäller från 1 maj 2016 till 30 april 2019 får Kommunals medlemmar en löneökning i nivå med industrins märke – 520 kronor i månaden – medan undersköterskorna får en extra satsning på 500 kronor extra, sammanlagt 1020 kronor i månaden. Men långt ifrån alla kan räkna med så höga löneökningar.

För det första gäller det särskilda lönepåslaget endast undersköterskor med vård- och omsorgsutbildning vilket många – inte minst de med osäkra anställningar – saknar.

Dessutom finns det en hel del anställda med titeln vårdbiträde som trots att de är medlemmar i samma förbund och ofta utför samma arbete som undersköterskorna inte heller får del av ökningen.

För det andra finns det ingen individgaranti för det extra påslaget till undersköterskorna. Enligt både Kommunal och SKL är det ungefär en fjärdedel av undersköterskorna som kommer få den största delen av de extra pengarna.

I årets lönerevision kommer majoriteten av undersköterskorna få 280 kronor extra medan en fjärdedel får 880 kronor extra i genomsnitt.

Kommunals medlemmar har individuella löner sedan 1994, och här blir det tydligt hur ett sådant system fungerar splittrande. Istället för ett lönelyft för alla skapas det a- och b-lag på arbetsplatserna, även inom samma yrkesgrupp.

Enligt ordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund är det nya avtalet också ”historiskt” på grund av att det bryter märket. Men det är en sanning med modifikation.

Genom att kompensera med bland annat låg uppräkning av lägstalöner och semesterlönetillägg kostar den extra undersköterskesatsningen i själva verket ingenting för arbetsköparna.

Dessutom ändras turordningsreglerna vid uppsägning så att arbetsköparna i fortsättningen kan räkna så lite som tre enheter – till exempel tre äldreboenden – som en turordningskrets.

Det underlättar det administrativa arbetet för arbetsköparen och gör det lättare att göra sig av med enskilda arbetare som är ”krångliga”.

Redan när idén om extra löneökningar för en enskild grupp presenterades var det uppenbart att det skulle kunna bidra till splittring bland Kommunals medlemmar.

Men även mellan undersköterskor och andra låglönegrupper inom exempelvis Hotell- och restaurang och Handels, eftersom centralorganisationen LO ställer sig bakom att just undersköterskorna väljs ut. Nu visar det sig att det även ökar splittringen mellan undersköterskorna.

Om avtalet med SKL och Pacta
som Kommunals ledning undertecknat är historiskt, så är det i alla fall inte i positiv mening.
Fakta

Kommunalavtal för ökad splittring

Kommunals avtal med SKL och Pacta
  • Löper från 1 maj 2016 till 30 april 2019.
  • Löneökningar inom ”märket” (2,2 procent) men med en extra satsning på undersköterskorna.
  • Den extra satsningen på uskorna är kostnadsneutral för arbetsköparen pga låga uppräkningar av lägstalöner och semesterlönetillägg.
  • Den största delen av den extra lönesatsningen kommer gå till en fjärdedel av uskorna, som en ”karriärsatsning”, medan resten får mindre.
  • Även andra yrkesgrupper med undersköterskeutbildning, tex skötare och barnsköterskor, får del av satsningen.
  • Avtalet innehåller även försämringar i turordningsreglerna vid uppsägningar.