Hoppa till huvudinnehåll
Av

EU förbjuder miljövänliga kostråd

Det är inte tillåtet att uppmana svenskarna att köpa närproducerad mat. EU, med benäget bistånd av jordbruksminister Eskil Erlandsson, stoppar miljösmarta kostråd från Livsmedelsverket.


2006 fick Livsmedelsverket regeringens uppdrag att minska miljöpåverkan från den svenska matkonsumtionen, och som en del av detta arbete har verket arbetat fram miljösmarta kostråd.

Efter att ha granskat vetenskapliga studier i tre år beslutade Livsmedelsverket att rekommendera de svenska konsumenterna att bland annat äta mindre kött och köpa mer närproducerad mat.
Men EU-kommissionen satte ner foten vid granskning av kostråden. Att rekommendera närodlad mat hindrar den fria handeln inom EU.

Livsmedelsverket försökte då omformulera råden så att de istället för att rekommendera närodlat handlade om transportlängd, energiåtgång, användning av konstgödsel och liknande.

Den här gången var det den svenska regeringen som satte stopp. Jordbruksverket med jordbruksminister Eskil Erlandsson i spetsen ansåg att kostråden fortfarande var handelshindrande.

– Jag kan bara konstatera att det var många påpekanden från andra medlemsländer i den handelsgemenskap som vi har inom EU, säger Eskil Erlandsson underdånigt till Ekot i Sveriges Radio.

I det läget beslöt Livsmedelsverket att det inte gick att omformulera kostråden ytterligare.

– Det blev inte konkreta råd längre. Ska man ge råd till en konsument måste man ibland göra en del förenklingar och slutsatser för att de ska bli användbara, säger Anna-Karin Johansson från Livsmedelsverket till Ekot.

Det kan tyckas att projektet var dömt på förhand. Med det regelverk som Sverige anslutit sig till i och med EU-medlemskapet hade Livsmedelsverket, för att citera nyhetssatirprogrammet ”Tankesmedjan” i P3, att ”jobba med händerna bakbundna, fötterna i en betongbalja och en bitboll i munnen”.

Men historien ger oss ännu ett absurt exempel på EU-medlemskapets konsekvenser.
Regeringen får inte upplysa medborgarna om den föga revolutionerande upplysningen att det är bättre för miljön att köpa tomater från handelsträdgården i byn än från andra änden av Europa.

Kapitalismens fria rörlighet inom EU är viktigare än klimatet. Inte ens harmlösa kostråd ska få stå i vägen.

Vad säger de som hävdar att EU är en arena för miljöarbete?