Hoppa till huvudinnehåll
Av
august.eliasson@proletaren.se

Krig, kris och profit – flyktingkrisen kräver verklig solidaritet

Förra hösten kom flyktingkrisen till Sverige. Tiotusentals människor flyr undan krigets fasor i Syrien och oroligheterna i Afghanistan men också fattigdomen och hopplösheten i stora delar av världen.

LÄS ÖVRIGA DELAR AV TEMAT OM FLYKTINGKRISEN:
Prylar och pengar istället för omsorg på privat HVB-hem för ensamkommande
Flyktingkris sätter press på kommuner – profitörer utnyttjar situationen
Robertsfors enades mot utvisningshot
När flyktingkrisen kom till Sverige – Proletären besöker ankomstboende


Sverige var ett av de länder som tog emot allra flest flyktingar, för att sedan göra helt om. Istället för krafttag som att bygga bostäder och satsningar på jobb i offentlig sektor, åt både flyktingar och infödda svenskar har våra styrande politiker, från höger till vänster, bestämt sig för att lämna över ansvaret till marknaden.

Kapitalisterna ser i flyktingarna främst möjligheter till profit. Antingen som billig arbetskraft eller som hyresgäster på en privatiserad bostadsmarknad, där en skriande bostadsbrist pressar upp hyrorna.

Regeringens handlingsförlamning, arbetslöshet, bostadsbrist och nedskärningar i välfärden har skapat en situation där infödda svenskar ställs mot flyktingar. Det är en motsättning som bara överklassen tjänar på.

Vackra ord om humanism, öppna hjärtan och öppna gränser räcker inte långt när människor ser hur flyktingkrisen förvärrar krisen i Sverige, med bostadsbrist, arbetslöshet och nedskärningar.

En verklig solidaritet kräver kamp mot EU, mot högerpolitik och mot flyktingströmmarnas orsaker – de imperialistiska krigen.

Läs Proletärens artiklar om flyktingkrisen där vi undersöker hur Sverige påverkas, vilka som tjänar på det, vilka som förlorar. Vi ställer oss också frågan hur en verklig solidaritet ser ut. En solidaritet som bygger på arbetarklassens gemenskap och trygghet, oavsett ursprung, men som inte spelar i händerna på cyniska kapitalister eller högerpopulister.